Nvidia onder vuur wegens mogelijk misbruik van marktdominantie in AI sector

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 17 september 2024 om 6:45
617019 nvidia hq bldg1
De techgigant Nvidia is in korte tijd sterk gegroeid door de wereldwijde vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) technologie. Het bedrijf beheerst inmiddels 88% van de wereldwijde markt voor grafische processors (GPU's) en heeft een dominante positie met 98% van de GPU markt voor datacenters. De hardware vormt de ruggengraat van vele AI toepassingen, waaronder ChatGPT van OpenAI.
Door deze dominante positie is Nvidia echter onderworpen aan een antitrustonderzoek van de Amerikaanse overheid en andere toezichthouders. Het bedrijf wordt daarbij beschuldigd van oneerlijke concurrentie praktijken, zoals het bundelen van chips, software en netwerktechnologie om klanten vast te houden en te voorkomen dat ze overstappen naar concurrenten. Dergelijke praktijken kunnen de concurrentie verstikken en innovatie in de AI sector belemmeren.
Vooral kleinere bedrijven en onafhankelijke onderzoekers ondervinden de gevolgen van Nvidia's marktdominantie. Terwijl grote spelers zoals Meta enorme hoeveelheden chips kunnen kopen, blijven kleinere partijen buitengesloten. Dit kan leiden tot een concentratie van AI voordelen bij een beperkt aantal techgiganten.

Oproep tot actie

Nvidia's macht over de AI chipmarkt geeft het bedrijf de mogelijkheid om regels en voorwaarden binnen de sector te bepalen, vergelijkbaar met wat normaal door een officiële toezichthouder of overheid zou worden gedaan. Het roept vragen op over de balans tussen private invloed en publieke regulering. Toezichthouders worden aangespoord om snel op te treden om monopolievorming te voorkomen en ervoor te zorgen dat de AI markt open blijft voor meerdere spelers, wat cruciaal is voor de bevordering van innovatie en eerlijke

Apple en Nvidia overwegen investering in OpenAI

Nvidia blijft ondertussen onverstoord doorgaan om zijn positie in de AI markt te vergroten. Zo zijn er geruchten dat het techbedrijf samen met Apple in gesprek is om te investeren in OpenAI. Deze investering zou deel uitmaken van een financieringsronde die de waarde van OpenAI naar meer dan $100 miljard zou brengen. Thrive Capital leidt de ronde, en ook Microsoft, een bestaande investeerder, zal naar verwachting deelnemen.

Populair nieuws