Tijdens een demonstratie heeft Frank Kendall, de Secretaris van de Amerikaanse luchtmacht, een vlucht voltooid in een F-16 vliegtuig dat onafhankelijk werd gevlogen met behulp van kunstmatige intelligentie. De vlucht, die plaatsvond boven de Edwards Air Force Base in Californië, maakt deel uit van een proefproject waarbij AI de mogelijkheid van zelfstandig vliegen toont door complexe manoeuvres uit te voeren in de lucht. Oorlog en defensie zijn een belangrijke plek waar we veel ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan zien.
De Amerikaanse luchtmacht heeft al eerder testvluchten uitgevoerd met deze technologie in het kader van het verhogen van de operationele capaciteit en efficiëntie. Het AI-bestuurde toestel, bekend als Vista, heeft het vermogen getoond om op hoge snelheden zowel defensieve als offensieve manoeuvres uit te voeren. Dit project kan mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van militaire conflicten en de besluitvorming tijdens budgetbesprekingen. Dat is te lezen op NOS.nl.
Het vermogen om autonoom te vliegen neemt een grote sprong voorwaarts met de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen. Deze geavanceerde technologie wordt niet enkel gebruikt voor navigatiedoeleinden, maar nu ook in complexe gevechtssituaties. Een significant voorbeeld van deze technologie in actie is de Vista, die het potentieel heeft om zonder menselijk ingrijpen gevechtsoperaties uit te voeren.
Recentelijk is er een testvlucht uitgevoerd boven Edwards Air Force Base waarbij een aangepaste F-16, bestuurd door AI, het luchtruim koos voor snelle en nauwkeurige manoeuvres, die snelheden overschreden van 880 kilometer per uur. Tijdens deze vlucht is er ook een bemande F-16 gebruikt om complexe luchtgevechten na te bootsen die bestonden uit tactische bewegingen gericht op het verkrijgen van een voordeel over de tegenstander.
Na de vlucht bevestigde de topfunctionaris van de luchtmacht, met een zichtbare glimlach, zijn vertrouwen in het AI-systeem om zelfstandig beslissingen over wapengebruik te maken. Zijn steun voor de inzet van AI in militaire context is helder: hij benadrukte het belang ervan voor veiligheidsoperaties en de urgentie om deze technologie te integreren in militaire tactieken.
Het inzetten van kunstmatige intelligentie in conflictgebieden brengt significante vraagstukken met zich mee, met name rond het thema van leven en dood. Het Internationale Rode Kruis uit bezorgdheid over het overdragen van levensbepalende beslissingen aan algoritmes. Gevoelige apparatuur zou in staat zijn dergelijke keuzes te maken, maar mist de inherente morele overweging die een menselijke piloot zou hebben. Deze bemanning kan ethische overwegingen laten meespelen, zelfs in situaties waarin het gebruik van dodelijk geweld enige normalisatie heeft gevonden. De urgentie voor politieke aandacht voor autonome wapensystemen is dan ook een punt van discussie.
Het Amerikaanse leger verkent actief het domein van kunstmatige intelligentie (AI) om lichtere en kostenefficiëntere oorlogsvoertuigen te ontwikkelen. Machine learning speelt een cruciale rol in deze transitie, gericht op het verfijnen van automatische piloten. Binnenkort zullen onbemande gevechtstoestellen die door AI worden aangedreven een realiteit worden.
De nadruk ligt op vooruitgang. Zonder ontwikkeling in AI-oorlogsvoering riskeren we achterstand, onderstreept door de visie van de Amerikaanse luchtmacht om continu snel te blijven innoveren.
In de wereld van autonome gevechtstechnologieën is een onderscheid te maken tussen simulatie en daadwerkelijke uitvoering. Nederlandse ontwikkelaars van een bepaald gevechtsvliegtuig benadrukken hun unieke positie, waarbij zij vooroplopen met een vliegtuig dat kunstmatige intelligentie (AI) geïntegreerd heeft.
Dit illustreert dat hoewel anderen in de simulatieruimte aanwezig zijn, de praktijk van AI-toepassing buiten een gesimuleerde omgeving achterloopt.