Amerikaanse secretaris maakt vlucht in F-16 gestuurd door kunstmatige intelligentie

Nieuws
zaterdag, 04 mei 2024 om 2:18
amerikaanse secretaris maakt vlucht in f 16 gestuurd door kunstmatige intelligentie
Tijdens een demonstratie heeft Frank Kendall, de Secretaris van de Amerikaanse luchtmacht, een vlucht voltooid in een F-16 vliegtuig dat onafhankelijk werd gevlogen met behulp van kunstmatige intelligentie. De vlucht, die plaatsvond boven de Edwards Air Force Base in Californië, maakt deel uit van een proefproject waarbij AI de mogelijkheid van zelfstandig vliegen toont door complexe manoeuvres uit te voeren in de lucht. Oorlog en defensie zijn een belangrijke plek waar we veel ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie gaan zien.
De Amerikaanse luchtmacht heeft al eerder testvluchten uitgevoerd met deze technologie in het kader van het verhogen van de operationele capaciteit en efficiëntie. Het AI-bestuurde toestel, bekend als Vista, heeft het vermogen getoond om op hoge snelheden zowel defensieve als offensieve manoeuvres uit te voeren. Dit project kan mogelijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van militaire conflicten en de besluitvorming tijdens budgetbesprekingen. Dat is te lezen op NOS.nl.

Key Takeaways

  • De Secretaris van de Amerikaanse luchtmacht heeft een AI-bestuurde vlucht uitgevoerd in een gemodificeerde F-16.
  • De testvlucht gebeurde boven Californië en liet zien dat AI defensieve en offensieve luchtmanoeuvres kan uitvoeren.
  • Dit proefproject kan invloed hebben op toekomstige militaire luchtvaart en budgettoewijzingen.

Gevechten

Het vermogen om autonoom te vliegen neemt een grote sprong voorwaarts met de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen. Deze geavanceerde technologie wordt niet enkel gebruikt voor navigatiedoeleinden, maar nu ook in complexe gevechtssituaties. Een significant voorbeeld van deze technologie in actie is de Vista, die het potentieel heeft om zonder menselijk ingrijpen gevechtsoperaties uit te voeren.
Recentelijk is er een testvlucht uitgevoerd boven Edwards Air Force Base waarbij een aangepaste F-16, bestuurd door AI, het luchtruim koos voor snelle en nauwkeurige manoeuvres, die snelheden overschreden van 880 kilometer per uur. Tijdens deze vlucht is er ook een bemande F-16 gebruikt om complexe luchtgevechten na te bootsen die bestonden uit tactische bewegingen gericht op het verkrijgen van een voordeel over de tegenstander.
  • Snelle manoeuvres: binnen 300 meter van elkaar probeerden de gevechtsvliegtuigen superieure posities te bereiken.
  • AI-besturing: neemt de besluitvorming over voor offensieve acties tijdens vluchten.
Na de vlucht bevestigde de topfunctionaris van de luchtmacht, met een zichtbare glimlach, zijn vertrouwen in het AI-systeem om zelfstandig beslissingen over wapengebruik te maken. Zijn steun voor de inzet van AI in militaire context is helder: hij benadrukte het belang ervan voor veiligheidsoperaties en de urgentie om deze technologie te integreren in militaire tactieken.

Leven en dood

Het inzetten van kunstmatige intelligentie in conflictgebieden brengt significante vraagstukken met zich mee, met name rond het thema van leven en dood. Het Internationale Rode Kruis uit bezorgdheid over het overdragen van levensbepalende beslissingen aan algoritmes. Gevoelige apparatuur zou in staat zijn dergelijke keuzes te maken, maar mist de inherente morele overweging die een menselijke piloot zou hebben. Deze bemanning kan ethische overwegingen laten meespelen, zelfs in situaties waarin het gebruik van dodelijk geweld enige normalisatie heeft gevonden. De urgentie voor politieke aandacht voor autonome wapensystemen is dan ook een punt van discussie.

Uitschakelen

Het Amerikaanse leger verkent actief het domein van kunstmatige intelligentie (AI) om lichtere en kostenefficiëntere oorlogsvoertuigen te ontwikkelen. Machine learning speelt een cruciale rol in deze transitie, gericht op het verfijnen van automatische piloten. Binnenkort zullen onbemande gevechtstoestellen die door AI worden aangedreven een realiteit worden.
  • Variable In-flight Simulator Aircraft (VISTA): een innovatieve simulator die essentieel is voor het testen van AI-gestuurde vluchten.
  • Viper Experimentation and Next-Gen Operations Model (VENOM): een programma dat zich inzet voor de integratie van AI in gevechtstoestellen.Eerste implementatie: gepland voor 2028
  • Stuurknuppel: traditionele handmatige besturing evolueert naar AI-gestuurde systemen.Overname door geavanceerd AI-model voor navigatie en tactische beslissingen.
De nadruk ligt op vooruitgang. Zonder ontwikkeling in AI-oorlogsvoering riskeren we achterstand, onderstreept door de visie van de Amerikaanse luchtmacht om continu snel te blijven innoveren.

Wapenwedloop en kunstmatige intelligentie

In de wereld van autonome gevechtstechnologieën is een onderscheid te maken tussen simulatie en daadwerkelijke uitvoering. Nederlandse ontwikkelaars van een bepaald gevechtsvliegtuig benadrukken hun unieke positie, waarbij zij vooroplopen met een vliegtuig dat kunstmatige intelligentie (AI) geïntegreerd heeft.
  • Kunstmatige Intelligentie: Maakt gebruik van miljoenen gesimuleerde vluchten om te leren en past deze kennis vervolgens toe in echte vluchtsituaties.
  • Vooruitgang: Na elke vlucht verbetert de AI zichzelf verder.
  • Concurrentie: In vergelijking heeft China simulators met AI, maar lijkt nog niet te testen met vliegtuigen in de echte wereld.
Dit illustreert dat hoewel anderen in de simulatieruimte aanwezig zijn, de praktijk van AI-toepassing buiten een gesimuleerde omgeving achterloopt.