Fujitsu en Supermicro werken samen aan groene AI technologie

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 04 oktober 2024 om 10:00
prompting gids 2024 effectieve prompts schrijven voor ai in google workspace
De nood voor duurzame kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds groter nu bekend is hoeveel energie de nieuwe technologie vergt. Zo kan de sector volgens onderzoek tegen 2027 tussen 85 en 134 TWh aan stroom verbruiken. Fujitsu en Supermicro hebben aangekondigd hier iets aan te doen en gaan hun krachten te bundelen door middel van een strategische samenwerking.
De focus met de samenwerking zal zijn om nieuwe groene AI computertechnologie en vloeistofgekoelde datacenteroplossingen te ontwikkelen. Naast AI, zijn de oplossingen ook bedoeld voor zogenaamde HPC-workloads (High Performance Computing).
Een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen deze samenwerking is de nieuwe Arm gebaseerde "FUJITSU-MONAKA" processor, die in 2027 beschikbaar zal zijn. Deze processor is ontworpen om krachtige prestaties te leveren, terwijl het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd. Dit is mogelijk doordat het gebruik maakt van 2-nanometertechnologie.

Vloeistofgekoelde datacenters

Daarnaast zal de samenwerking zich richten op de ontwikkeling van vloeistofgekoelde datacenter infrastructuren. Dit type koeling is een innovatief antwoord op de toenemende vraag naar energie in datacenters. Supermicro is al marktleider in vloeistofkoeling oplossingen en zal deze expertise combineren met Fujitsu's technologische kennis. Ook zal Fujitsu, via haar dochteronderneming Fsas Technologies Inc., gebruikmaken van Supermicro's servers.

Techreuzen strijden om energie

In de Verenigde Staten (VS) is er als gevolg van de opmars van AI een strijd om elektriciteit aan de gang. Grote bedrijven zoals Amazon en Microsoft kopen energie van Bitcoin miners om hun groeiende vraag naar elektriciteit voor AI en cloud computing te ondersteunen.
Volgens het Electric Power Research Institute (EPRI) zal het energieverbruik van datacenters tegen het einde van dit decennium kunnen oplopen tot 9% van het totale Amerikaanse elektriciteitsverbruik.
Als gevolg profiteren Bitcoin (BTC) miners opvallend genoeg van deze vraag door hun infrastructuur te verhuren of te verkopen, maar de overstap naar AI vereist aanzienlijke investeringen. Hoewel de financiële voordelen groot kunnen zijn, blijven veel miners zich richten op mining vanwege de uitdagingen van de transitie.