Google strijdt met volle overtuiging om de koppositie in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Tijdens een recente bedrijfsvergadering sprak Demis Hassabis, CEO van Google DeepMind, zijn vertrouwen uit: Google ligt nog steeds een stap voor op de Chinese uitdager DeepSeek. Hoewel DeepSeek onlangs ChatGPT van de troon stootte in de App Store, blijft Hassabis kalm. “Onze technologie en AI-modellen zijn niet alleen slimmer, maar ook efficiënter,” verzekerde hij.
De boodschap van Hassabis was helder: Google heeft alles in huis om de concurrentie voor te blijven. De strijd om AI dominantie is in volle gang, en Google is vastberaden om aan kop te blijven.
Tijdens de vergadering liet Hassabis duidelijk weten dat hij vraagtekens zet bij de ambitieuze claims van DeepSeek. De Chinese startup beweert dat ze hun AI model voor een fractie van de gebruikelijke kosten hebben getraind. Maar volgens Hassabis zijn die uitspraken flink aangedikt.
De Deepmind CEO vermoedt dat DeepSeek achter de schermen veel meer hardware en westerse kunstmatige intelligentie technologie heeft ingezet dan ze willen toegeven. Toch is Hassabis niet blind voor hun talent. Hij erkent dat DeepSeek het sterkste AI team is dat China tot nu toe heeft voortgebracht. Een geduchte tegenstander dus, maar Google blijft op scherp.
Naast de discussie over DeepSeek klonk er ook kritiek vanuit Google’s eigen medewerkers. De reden? Google heeft stilletjes haar AI principes aangepast en de belofte om de technologie niet in te zetten voor wapens of surveillance geschrapt. Dit zorgde voor flink wat onrust.
Kent Walker, president van Global Affairs bij Google, lichtte de beslissing toe: de AI richtlijnen uit 2018 sluiten simpelweg niet meer aan bij de huidige technologische realiteit. Volgens Walker vraagt de razendsnelle vooruitgang van de technologie om een meer genuanceerde aanpak.
De aanpassing, die in 2024 is doorgevoerd, geeft Google meer ruimte om AI in te zetten in complexe en nieuwe toepassingen. Een gedurfde koerswijziging die intern stof doet opwaaien, maar volgens het management nodig is om voorop te blijven lopen in de AI revolutie.