DeepSeek AI als digitale therapeut: waarom jonge Chinezen steun zoeken bij AI

Nieuws
door Thomas
donderdag, 13 februari 2025 om 11:31
gerucht over deepseek ai model verbetert zichzelf en verdubbelt snelheid

In China zorgt het kunstmatige intelligentie (AI) model van DeepSeek voor een onverwachte en bijzondere trend. Jongeren gebruiken de tool niet om huiswerk mee te maken of simpele vragen te beantwoorden, maar als een digitale psycholoog, aldus een professor van de Chinese University of Hong Kong.

DeepSeek AI als digitale therapeut biedt veel jonge Chinezen niet alleen troost, maar helpt hen ook met nieuwe inzichten die ze niet altijd uit gesprekken met anderen of traditionele therapie halen. Voor velen voelt de chatbot als een empathische gesprekspartner die echt luistert, iets waar in het dagelijks leven vaak een tekort aan is.

Waarom is DeepSeek AI zo populair?

De behoefte aan psychische zorg in China groeit, maar professionele therapie is voor veel mensen simpelweg te duur of lastig toegankelijk. Daardoor bieden chatbots zoals DeepSeek AI een laagdrempelig alternatief. En wat blijkt, de tools zijn opvallend effectief.

Met name DeepSeek AI heeft stormachtig aan populariteit gewonnen, met miljoenen gebruikers in korte tijd. Wat deze chatbot zo bijzonder maakt? In tegenstelling tot andere Chinese AI tools laat DeepSeek zijn ‘denkproces’ zien voordat het een antwoord geeft.

Het zorgt ervoor dat mensen zich echt gehoord voelen, waardoor de interacties persoonlijker en diepgaander aanvoelen, aldus de gebruikers. Geen standaardreacties, maar doordachte antwoorden die vertrouwen wekken en echt iets losmaken.

Voor veel jonge Chinezen, die worstelen met werkdruk, economische onzekerheid en stress over de toekomst, voelt DeepSeek als een digitale schouder om op te leunen. Gebruikers delen hun diepste zorgen, van rouw om een geliefde tot stress over hun carrière, en krijgen daarop empathische, bijna poëtische antwoorden. Dit heeft geleid tot virale verhalen waarin mensen beweren dat de AI hen letterlijk tot tranen toe heeft bewogen.

Psychologen bezorgd

Toch waarschuwen psychologen: hoe indrukwekkend en troostend DeepSeek ook mag zijn, het kan en mag geen vervanging zijn voor professionele hulp, zeker niet bij serieuze mentale gezondheidsproblemen.

AI kan wel een luisterend oor bieden en helpen bij zelfreflectie, maar mist de menselijke intuïtie en klinische expertise die nodig zijn voor complexe psychische aandoeningen. Experts benadrukken daarom dat mensen met ernstige klachten altijd hulp moeten zoeken bij gekwalificeerde professionals.