Wereldwijde chip aandelen dalen fors na Intel’s AI uitgaven

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 03 augustus 2024 om 10:00
ai chips
Aandelen van chipbedrijven over de hele wereld zijn aanzienlijk gedaald nadat Intel een ontslagplan aankondigde en buitensporige uitgaven aan kunstmatige intelligentie (AI) naar buiten bracht.
De nieuwe plannen en kwartaalcijfers hebben geleid tot onrust onder investeerders. Intel zag zijn aandelen als gevolg met 24% dalen in de voorbeurshandel. Het bedrijf rapporteerde een groter dan verwacht verlies, een sombere groeivoorspelling, en kondigde daarnaast aan het dividend stop te zetten. Bovendien omvat het herstelplan van $10 miljard het ontslag van 15% van het personeel.

Andere getroffen bedrijven

De daling van Intel’s aandelen had ook gevolgen voor andere bedrijven in de chipsector. Aandelen van ASML Holding, de Nederlandse maker van halfgeleider apparatuur, daalden met 6%. Eveneens daalden de Amerikaanse depositary receipts (ADRs) van de Britse chipontwerper Arm Holdings en Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) beide met 5%. In Japan sloten aandelen van Tokyo Electron 12% lager en de SoftBank Group daalde met 8%.

Techverkoop

Ook Amazon’s aandelen werden getroffen, met een daling van ongeveer 10% in de voorbeurshandel. Dit volgde op teleurstellende derde kwartaal omzetverwachtingen en verhoogde uitgaven aan AI initiatieven. In het tweede kwartaal gaf Amazon $17,62 miljard uit aan de aankoop van eigendommen en apparatuur, een stijging van 54% ten opzichte van een jaar geleden.
Behalve Meta Platforms, verkochten investeerders ook aandelen van andere grote technologiebedrijven zoals Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google. De bedrijven worden bekritiseerd voor hun vermeende overbestedingen aan technologie, wat leidde tot een bredere verkoopgolf in de techsector. Zo zag Nvidia, een andere favoriet onder veel AI investeerders, zijn aandelen met 5% dalen.

AI investeringen Warren Buffet

Warren Buffett's investeringsstrategie heeft sinds 1965 een rendement van 4.384.748% opgeleverd. Des te interessanter om te zien dat ook zijn portefeuille aanzienlijke AI gerelateerde investeringen bevat, waaronder Snowflake (0,2%) en Amazon (0,5%). Veruit de grootste investering zit in Apple, met een aandeel van 44,5%, dat eveneens actief is in de AI sector met de introductie van Apple Intelligence.

Populair nieuws