Dit AI aandeel kun je als belegger 10 jaar aanhouden, zeggen analisten

Nieuws
woensdag, 26 juni 2024 om 16:09
chips
Kunstmatige intelligentie (AI) is de afgelopen anderhalf jaar zeer 'hot' als investering. Er is een goede kans dat de snelle verspreiding van deze technologie de komende tien jaar ook een sleutelfactor zal zijn voor de groei van de aandelenmarkt.

AI-markt

Immers, de wereldwijde AI-markt zal naar verwachting bijna $2,6 biljoen aan jaarlijkse inkomsten genereren in 2032, vergeleken met een geschatte $538 miljard vorig jaar.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Het kopen en vasthouden van solide halfgeleideraandelen voor de lange termijn is een van de beste manieren om te profiteren van deze enorme kans. Dat komt omdat het trainen en implementeren van AI-modellen niet mogelijk is zonder AI-chips.
Dit verklaart waarom topbedrijven en overheden in de rij staan om chips te kopen van bedrijven zoals Nvidia, wat de aandelen van de grafisch specialist doet stijgen dankzij de indrukwekkende groei van hun omzet en winst.
Je kunt volgens deze analist overwegen om een andere chipfabrikant te kopen om het meeste uit de AI-boom te halen: Taiwan Semiconductor Manufacturing.

TSMC als investering in de AI-chipboom

Populair bekend als TSMC, de in Taiwan gevestigde gigant staat centraal in de AI-halfgeleidermarkt, aangezien zijn procesnodes klanten zoals Nvidia in staat stellen krachtige chips te produceren.
Bijvoorbeeld, Nvidia's Hopper-architectuur, die het bedrijf in staat stelde de dominante speler op de AI-chipmarkt te worden, was gebaseerd op TSMC's 4N-productieproces.
En nu gaat Nvidia zijn volgende generatie Blackwell AI-processors vervaardigen met TSMC's 4NP-proces. Nvidia is echter niet de enige die in de rij staat om de chips van TSMC te bemachtigen. Intel heeft naar verluidt TSMC's 3-nanometer (nm) chipproductielijn aangeboord om processors voor notebooks te vervaardigen.
Het is opmerkelijk dat Intel zelf een chipfabrikant is, in tegenstelling tot Nvidia, dat alleen zijn chips ontwerpt en de fabricage uitbesteedt aan TSMC. Intel loopt echter achter in de race om geavanceerde chips te ontwikkelen, wat de reden is dat het TSMC heeft ingeschakeld voor productie.
Gezien het feit dat TSMC consequent de grenzen verlegt op het gebied van productontwikkeling en zich opmaakt om naar meer geavanceerde procesnodes over te gaan, zoals 2nm, is het niet verrassend om aanhoudende vraag te zien van bedrijven zoals Intel en Nvidia.
Zoals het eruitziet, zijn dit niet de enige chipmakers die zich tot TSMC hebben gewend om hun AI-ambities te ondersteunen. Van Qualcomm tot AMD tot Apple tot Broadcom tot Marvell Technology, de lijst van TSMC's klanten is lang en illustere.

Continue vraag naar chips

Als gevolg daarvan blijft de fabrieksbenuttingsgraad van het bedrijf erg hoog. Bijvoorbeeld, de 3nm chipproductielijn van TSMC had vorige maand naar verluidt een benuttingsgraad van 95%.
Deze solide vraag verklaart waarom de zaken van TSMC in 2024 bloeien. Zijn omzet in de eerste vijf maanden van het jaar is jaar op jaar met 27% gestegen. Dat is een mooie ommekeer ten opzichte van vorig jaar toen de omzet van het bedrijf daalde vanwege de zwakke vraag op de eindmarkt.
Vooruitkijkend moet de omzetgroei van TSMC solide blijven nu het bedrijf profiteert van zijn geweldige marktaandeel van 62% en zijn prijsstellingsmacht flexibiliseert.
TSMC heeft bijna 50 procentpunten voorsprong op het bedrijf op de tweede plaats, Samsung. Dit verklaart waarom het bedrijf naar verluidt de prijzen voor zijn chips kan verhogen.
Tegelijkertijd moeten beleggers er rekening mee houden dat TSMC de productiecapaciteit van zijn geavanceerde chips met 60% gaat verhogen tot 2026, zodat het meer AI-gerelateerde bestellingen kan vervullen.
Al met al zet TSMC de juiste stappen om optimaal te profiteren van de langetermijnkansen die AI te bieden heeft.
Dit kan de omzet van het bedrijf in het komende decennium aanzienlijk verhogen nu de AI-chipmarkt naar verwachting in 2032 een enorme $372 miljard aan omzet zal genereren, een stijging van slechts $15 miljard in 2022. Beleggers kunnen gezonde winsten verwachten in het komende decennium
Analisten verwachten dat de winst van TSMC de komende vijf jaar met een jaarlijks tarief van 21% zal stijgen. Echter, zoals de volgende grafiek aangeeft, hebben de schattingen van de winst per aandeel (EPS) van het bedrijf het afgelopen jaar een aanzienlijke stijging gezien.
Volgens de bovenstaande grafiek zou de winst van TSMC dit jaar met bijna 23% kunnen stijgen ten opzichte van $5,18 per aandeel in 2023. Volgend jaar wordt echter verwacht dat de winst in een sneller tempo zal groeien, met 25%.
De schatting voor 2026 is ook hoger geworden, en het zou niet verrassend zijn als dit semiconductor aandeel op de lange termijn de schattingen van analisten overtreft, gezien de enorme eindmarktkans waar het bedrijf op zit.
The Next Platform, een online publicatie die high-performance computing en hyperscale datacenters behandelt, schat dat AI de algehele topomzet van TSMC tegen 2030 naar $180 miljard kan stuwen. Dat zou een mooie sprong zijn van zijn omzet in 2023 van $69 miljard. Houd er rekening mee dat de AI-chipmarkt ook na het einde van het decennium kan blijven groeien.

Populair nieuws

Laatste reacties