Kunstmatige intelligentie (AI) is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van relatief simpele producten zoals automatische wasmachines tot chatbots die we de meest complexe vragen kunnen stellen, de technologie heeft een manier gevonden om onze levens makkelijker te maken. Toch leeft er nog altijd angst voor AI, vooral rondom de hoeveelheid data die wordt verzameld. Maar is deze angst terecht? Volgens sommige experts is er geen reden om bang te zijn voor kunstmatige intelligentie; de voordelen wegen op veel vlakken zwaarder dan de risico’s.
Een goed voorbeeld is de bouwsector, waar AI en dataverzameling op innovatieve manieren worden toegepast. Dankzij sensoren in bruggen en gebouwen kan data worden verzameld die de veiligheid en efficiëntie verbeteren. Deze informatie helpt bij het versterken van structuren en kan uiteindelijk zelfs bijdragen aan kostenbesparing in de bouw.
Toch is er nog veel onbenut potentieel. Een groot deel van de data die wordt verzameld in sectoren zoals de architectuur en engineering blijft onaangeroerd. Bedrijven als Autodesk werken aan oplossingen om meer van deze gegevens daadwerkelijk te gebruiken, waardoor AI nog effectiever kan worden ingezet.
Hoewel technologie veel voordelen biedt, blijft het belangrijk om aandacht te hebben voor wie de controle heeft over de data. Het is vaak namelijk niet zo dat de AI zelf een risico vormt, maar de mensen en bedrijven die de data beheren en gebruiken. In de verkeerde handen kan AI, zoals bleek in bepaalde militaire toepassingen, schadelijke gevolgen hebben.
In een doemscenario, zoals Elon Musk en andere AI experts vaak waarschuwen, bestaat de kans dat kunstmatige intelligentie zichzelf verder blijft ontwikkelen en uiteindelijk een niveau van intelligentie bereikt dat de menselijke intelligentie overstijgt. Dit wordt ook wel "superintelligentie" genoemd. Het idee is dat, zodra een AI een bepaald niveau van zelfverbetering en leervermogen bereikt, het zichzelf kan blijven verbeteren in een steeds versnellend tempo, een proces dat bekendstaat als een intelligentie-explosie.