Global AI Summit in Saoedi-Arabië bijna van start, wat kunnen we verwachten?

Nieuws
door Thomas
maandag, 09 september 2024 om 12:00
bedrijven stappen over naar retrieval augmented generation om ai te trainen
Halverwege september is een belangrijk moment voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Leiders van grote bedrijven over de hele wereld zullen namelijk samenkomen in de hoofdstad van Saoedi-Arabië, Riyad, voor de Global AI Summit. Het evenement duurt maar liefst twee weken, waarin een tal van onderwerpen rondom AI worden besproken.

Vision 2030

Het is niet voor niets dat de AI summit in Saoedi-Arabië wordt gehost. De conferentie wordt georganiseerd door de Saudi Data & Artificial Intelligence Authority (SDAIA). Het land hoopt zich namelijk te vestigen als leider in de nieuwe digitale economie, wat onderdeel is van de bredere doelstellingen van Vision 2030. 
Vision 2030 is het nationale plan van het koninkrijk om zijn afhankelijkheid van olie te verminderen en in te spelen op innovatieve technologieën zoals AI, maar ook andere innovaties zoals blockchain en crypto. De aankomende conferentie zal onder andere de aandacht vestigen op ethische AI praktijken en het bevorderen van internationale samenwerking.
Voor opkomende economieën zoals Saoedi-Arabië biedt AI de mogelijkheid om economische groei te versnellen. Zo tonen recente studies van grote adviesbureaus aan dat bedrijven die investeren in AI tot 20% hogere winstgevendheid behalen.

Californië voert nieuwe wetgeving in voor AI en deepfakes

Waar Saoedi-Arabië erg optimistisch is, zien we in andere regio’s ook zorgen omtrent de opkomst van AI, zo ook in Californië. In een poging om de snelle groei van AI te reguleren, heeft de Amerikaanse staat een nieuwe wet goedgekeurd. De maatregelen richten zich op de bestrijding van deepfakes, het reguleren van AI modellen en het beschermen van werknemers.
Deepfakes zijn een van de AI ontwikkelingen die voor onrust zorgen onder beleidsmakers. Met de technologie kunnen beelden op ongekend eenvoudige en goedkope wijze worden gemanipuleerd en is het mogelijk om personen, zoals beroemdheden of politieke leiders, op een overtuigende manier dingen te laten zeggen of doen die ze nooit hebben gedaan. Vanwege de mogelijke misleiding wil Californië het gebruik van deze technologie in verkiezingen verbieden. Daarnaast worden sociale mediaplatforms verplicht om dergelijke inhoud te verwijderen.

Populair nieuws