Terwijl de VS de deuren voor kunstmatige intelligentie (AI) wagenwijd openzet kiest Europa voor een voorzichtiger aanpak. Niet iedereen is daar blij mee. Tijdens de Techarena conferentie in Stockholm uitten techgiganten Google en Meta stevige kritiek op de strikte Europese AI regelgeving. Volgens hen dreigt deze aanpak innovatie te verstikken in plaats van te stimuleren.
Dorothy Chou, een leidinggevende bij Google DeepMind, wees erop dat de wetgeving al in 2021 werd opgesteld, een tijd waarin baanbrekende AI modellen zoals ChatGPT nog niet eens bestonden. Volgens haar zouden de regels momenteel niet meer aansluiten bij de razendsnelle ontwikkelingen in de AI wereld.
"Regulering is noodzakelijk, maar als het beleid de technologie niet kan bijhouden, creëer je een ongunstig investeringsklimaat," waarschuwde Chou. Ze pleitte voor regelgeving die zowel verantwoord AI gebruik waarborgt als innovatie en investeringen bevordert.
De huidige strategie van Europa kan ervoor zorgen dat het achter blijft lopen op de rest. Voorlopig is Amerika nog aan kop, maar volgt China op de voet, met verschillende grote techbedrijven die hun eigen modellen hebben gelanceerd.
Terwijl de Verenigde Staten vasthouden aan gesloten AI modellen, bewandelt China een heel ander pad. Het Chinese startup DeepSeek staat wereldwijd steeds meer in de schijnwerpers na de lancering van zijn model afgelopen januari. Onlangs heeft het aangekondigd zijn code open-source te maken. Hiermee zet het bedrijf vol in op innovatie door middel van samenwerking.
DeepSeek’s open-source aanpak staat in schril contrast met die van Google en andere Amerikaanse techreuzen, die hun AI modellen liever achter gesloten deuren houden. Maar deze Chinese strategie zou wel eens een slimme zet kunnen zijn.
Door technologie voor iedereen toegankelijk te maken, kan innovatie in een stroomversnelling raken. Het geeft China de kans om de achterstand op de VS, die voorlopig nog de AI koppositie in handen heeft, sneller in te halen.