De Amerikaanse vice-president JD Vance heeft Europese leiders gewaarschuwd tijdens een kunstmatige intelligentie top in Parijs.
"Wij geloven dat buitensporige regelgeving in de AI-sector deze vernieuwende industrie kan vernietigen," zei Vance. "Wij vinden het uiterst belangrijk dat AI vrij blijft van ideologische vooringenomenheid en dat Amerikaanse AI niet wordt ingezet als een instrument voor autoritaire censuur."
Vance bekritiseert de "enorme regelgeving" die is gecreëerd door de EU's Digital Services Act en de Europese online privacyregels (GDPR). Hij stelt dat deze regels leiden tot eindeloze compliance kosten voor kleinere bedrijven.
"Natuurlijk willen we ervoor zorgen dat het internet een veilige plek is, maar er is een verschil tussen het beschermen van een kind tegen een online roofdier en het beperken van een volwassene in het toegang krijgen tot een mening die de overheid als desinformatie beschouwt," aldus Vance.
Europese wetgevers keurden vorig jaar de AI-wet van de EU goed, het eerste uitgebreide regelgevingskader ter wereld voor kunstmatige intelligentie.
Vance leidt de Amerikaanse delegatie op de top in Parijs, zo meldt persbureau Reuters.
Vance heeft ook kritiek op China op een gevoelig moment voor de Amerikaanse technologiesector. Vorige maand bracht de Chinese start-up DeepSeek gratis een krachtig AI-redeneermodel uit, wat volgens sommigen de Amerikaanse technologische dominantie uitdaagde. Dit leidde tot een daling van 17% in de aandelenkoers van de Amerikaanse chipontwerper Nvidia.
"Van CCTV tot 5G-apparatuur, we zijn allemaal bekend met goedkope technologieën die zwaar gesubsidieerd en geëxporteerd worden door autoritaire regimes," zegt Vance.
Hij waarschuwt echter: "Samenwerken met hen betekent dat je je land ketent aan een autoritaire meester die je informatienetwerken wil infiltreren, verankeren en overnemen. Lijkt een deal te mooi om waar te zijn? Denk dan aan het oude Silicon Valley-gezegde: als je niet betaalt voor het product, ben jij het product."
Vance noemt DeepSeek niet expliciet. Er is geen bewijs dat de technologie van DeepSeek heimelijk informatie naar de Chinese regering doorstuurt, en de onderliggende code is vrij beschikbaar. Toch hebben sommige overheidsinstanties het gebruik van DeepSeek verboden.
Na Vance spreekt de Franse president Emmanuel Macron zich uit voor het verminderen van bureaucratische lasten, maar hij benadrukt dat regelgeving nodig blijft om vertrouwen in AI te waarborgen. "We hebben een betrouwbare AI nodig," zegt hij.
Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de EU regelgeving zal verminderen en meer zal investeren in AI.
Tijdens een bilaterale ontmoeting bespraken Vance en von der Leyen waarschijnlijk ook de substantiële verhoging van de staalheffingen door Trump.
CEO Sam Altman van OpenAI zou dinsdag op de top spreken. Een consortium onder leiding van Elon Musk bood maandag $97,4 miljard om de non-profitorganisatie achter OpenAI over te nemen. Altman reageerde op X: "Nee, bedankt, maar we kopen Twitter voor $9,74 miljard als jullie willen."
De technologiesector kijkt nauwlettend of de regering-Trump de recente antitrusthandhaving zal versoepelen, waarbij de VS juridische stappen hebben ondernomen tegen de grootste spelers in de sector.
Vance verklaarde dat de VS Amerikaanse AI zou blijven steunen, inclusief grote spelers, maar ook: "Onze wetten zullen Big Tech, kleine tech en alle andere ontwikkelaars op een gelijk speelveld houden."