Google zet vol in op de ontwikkeling van zogeheten wereldmodellen. Dit zijn geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) systemen die de echte wereld nabootsen. Het doel hiervan? Het mogelijk maken van realistische simulaties, voor games, films maar ook voor het trainen van robots.
Het nieuwe team van James Brooks richt zich op de ontwikkeling van de wereldmodellen. Ze zullen interactieve content in real-time kunnen genereren. Daarnaast onderzoeken ze hoe deze modellen kunnen worden geïntegreerd met bestaande multimodale AI systemen, zoals Google’s Gemini, om geavanceerdere simulaties en toepassingen te realiseren.
Naast Google zijn ook andere grote spelers actief in deze markt. Zo werkt World Labs, van de invloedrijke AI onderzoeker en Stanford hoogleraar Fei-Fei Lee, aan vergelijkbare technologieën. Ook start-ups zoals Decart en Odyssey werken aan hetzelfde doel. Deze bedrijven hopen dat wereldmodellen gebruikt kunnen worden voor realistische simulaties, bijvoorbeeld als trainingsomgeving voor robots of om nieuwe vormen van digitale entertainment te creëren.
Toch roept deze technologie ook zorgen op, met name in de creatieve sector. Volgens een onderzoek van Wired gebruiken bedrijven als Activision Blizzard AI om kosten te besparen en de productiviteit te verhogen. Hoewel dit voor de consument vaak een goed teken is, gaan dit soort ontwikkelingen vaak ook gepaard met banenverlies. Veel werknemers zullen de impact waarschijnlijk voelen. Een studie van de Animation Guild voorspelt dat tegen 2026 meer dan 100.000 banen in de film-, televisie- en animatie-industrie in de Verenigde Staten (VS) zullen worden beïnvloed door AI automatisering.
Een ander belangrijk punt is de discussie rondom auteursrecht. Sommige wereldmodellen worden getraind met videoclips van computerspellen, vaak zonder toestemming van de makers. Zoals we momenteel ook al zien bij generatie AI modellen, zoals Midjourney en Dall-e, leidt dit tot juridische conflicten. Google, dat ook eigenaar is van YouTube, stelt dat het volgens de gebruiksvoorwaarden van het platform video’s mag gebruiken voor trainingsdoeleinden. Toch heeft het bedrijf nog niet gespecificeerd welke content precies wordt gebruikt.