Google ziet zijn uitstoot fors stijgen na AI expansie

Nieuws
door Thomas
woensdag, 03 juli 2024 om 10:00
google
In de afgelopen vijf jaar is Google's uitstoot van broeikasgassen met 48% toegenomen. Dit heeft vooral te maken met de uitbreiding van datacenters die nodig zijn voor kunstmatige intelligentie (AI) systemen. In 2023 bedroeg de uitstoot 14,3 miljoen ton aan koolstofequivalent, een stijging van 13% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Ondanks deze stijging blijft Google zich onvermoeid inzetten om tegen 2030 "net zero" te bereiken. Het bedrijf erkent echter de complexiteit van het probleem en de impact van AI hierin. Google geeft echter aan te willen blijven werken aan het verminderen van zijn ecologische voetafdruk. Zo benadrukt Kate Brandt, de Chief Sustainability Officer (CSO) van het bedrijf, dat het klimaatdoel ambitieus is en geeft ze aan dat de uitstoot in de korte termijn waarschijnlijk nog zal toenemen voordat deze gaat dalen.

Invloed van AI op het milieu

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon en Microsoft investeren miljarden in AI, wat zorgen oproept over de milieu impact. Microsoft's emissies zijn sinds 2020 met bijna een derde gestegen, voornamelijk door de bouw van datacenters.
De elektriciteitsconsumptie van Google's datacenters steeg ook in 2023 met 17%, wat goed is voor ongeveer 7-10% van het wereldwijde datacenter gebruik. Daarnaast verbruiken de datacenters 17% meer water dan het jaar ervoor. Het beëindigen van enkele schone energieprojecten in 2023 heeft daarnaast Google's toegang tot hernieuwbare energie verminderd.

Zijn de zorgen terecht?

Volgens onderzoeker Alex de Vries kan de AI-sector tegen 2027 tot 134 TWh aan stroom verbruiken, wat slechts 0,5% van de wereldwijde elektriciteitsvraag vertegenwoordigt. Ondanks de groei blijft AI een relatief klein deel van het totale energieverbruik door datacenters.
We moeten echter niet vergeten dat AI een enorm potentieel heeft om aanzienlijke economische voordelen te bieden door verhoogde productiviteit en nieuwe bedrijfsontwikkelingen. Als AI leidt tot significante inkomsten of productiviteitswinsten, kan het verhoogde energieverbruik gerechtvaardigd zijn als een noodzakelijke kostenpost voor deze voordelen.

Populair nieuws

Laatste reacties