Vergeet AMD in 2024: Deze 2 Kunstmatige Intelligentie (AI) aandelen zijn koopjes volgens deze analist

Nieuws
dinsdag, 02 juli 2024 om 15:08
chips ai aandelen
Het afgelopen jaar heeft de toegenomen interesse in kunstmatige intelligentie (AI) verschillende technologieaandelen fors doen stijgen.
Zo heeft Chipmaker Advanced Micro Devices zijn aandelenkoers met 150% zien groeien sinds het begin van 2023, voornamelijk gedreven door de opwinding van investeerders over AI. AMD is net zoals Nvidia een leverancier van grafische verwerkingseenheden (GPU's) en die krachtige chips zijn erg in trek vanwege de AI-hype.
Echter, middelmatige kwartaalresultaten, samen met een torenhoge aandelenkoers, hebben de waarde van AMD's aandelen doen kelderen. Het bedrijf heeft niet genoeg rendement op zijn investering in AI gezien, wat suggereert dat er betere opties zijn om de snelgroeiende industrie te ondersteunen.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De onderstaande grafiek gebruikt koers-winstverhoudingen (P/E-ratio's) om de waarderingen van enkele van de meest prominente namen in AI te vergelijken.
AMD's aandelen zijn veruit de slechtste waarde, met een P/E van 238. Echter, twee bedrijven springen eruit als koopjes vergeleken met hun collega's: Intel en Alphabet.
Deze bedrijven hebben uitbreidende ondernemingen in AI die op de lange termijn grote vruchten kunnen afwerpen, waarbij de ene investeert in AI-chipproductie en de andere snel groeit in AI-software.
Volgens deze analist moet je AMD vergeten en in plaats daarvan een van deze AI-aandelen overwegen.

1. Intel

Intel-investeerders hebben het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad, met een daling van 35% van de aandelen sinds 2019. Het bedrijf was ooit de grootste naam in de chipmarkt, domineerde de productie en had een lucratieve samenwerking met Apple als de belangrijkste chipleverancier voor zijn Macs.
Echter, problemen om concurrerend te blijven met bedrijven zoals AMD en Nvidia zorgden ervoor dat Intel achterop raakte en marktaandeel verloor.
Maar recente ontwikkelingen suggereren dat Intel de komende jaren sterk kan terugkomen. De chipmaker heeft zijn marktaandeel in centrale verwerkingseenheden (CPU's) drie opeenvolgende kwartalen verhoogd. Sinds het vierde kwartaal van 2023 is Intel's CPU-aandeel gestegen van 61% naar 64%, terwijl dat van AMD is gedaald van 36% naar 33%.
Bovendien benadrukken recente winstcijfers van Intel verdere geleidelijke verbeteringen. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de omzet van het bedrijf met 9% op jaarbasis tot $13 miljard.
Het bedrijf profiteerde van een stijging van 31% in klantomzet, wat een piek in de consumentenverkoop vertegenwoordigt. Ondertussen boekte de datacenter- en AI-segment van het bedrijf een omzetstijging van 5%, met een bedrijfsresultaat van $184 miljoen nadat het bedrijf een verlies van $69 miljoen rapporteerde het jaar daarvoor.
Intel is bezig met het herstructureren van alle gebieden van zijn bedrijf om prioriteit te geven aan langetermijngroei van de winst. Het bedrijf heroriënteert zijn bedrijfsmodel rond AI en productie, met plannen om minstens vier fabrieken in de VS te bouwen en meer in het buitenland.
Intel wil de toonaangevende AI-chipfabrikant van het land worden, wat het in staat zou kunnen stellen te profiteren van de stijgende vraag naar GPU's in de hele industrie.
Met positieve groeisignalen en een koopje aandelenprijs, is het de moeite waard om Intel-aandelen te overwegen boven AMD in 2024.

2. Alphabet

Alphabet is de thuisbasis van enkele van de meest herkenbare merken dankzij producten zoals Android, YouTube en de vele aanbiedingen onder Google. Het succes van Alphabet heeft het 's werelds vierde meest waardevolle bedrijf gemaakt, met een marktkapitalisatie van meer dan $2 biljoen.
De technologiegigant heeft zichzelf bewezen als een van de meest betrouwbare langetermijninvesteringen. Alleen al dit jaar heeft Alphabet veel van zijn rivalen overtroffen in aandelenkoersgroei (zoals te zien in de bovenstaande grafiek).
Toch heeft het de laagste P/E van deze bedrijven, wat aangeeft dat het tegen de beste waarde handelt. Bovendien heeft Alphabet de laagste aandelenprijs van deze technologiebedrijven, waardoor zijn aandelen mogelijk het meest toegankelijk zijn.
Volgens de analist heeft Alphabet aanzienlijk potentieel in AI. Het bedrijf was een vroege investeerder in de industrie en introduceerde AI voor het eerst in zijn zoekmachine in 2001. Vervolgens werd de technologiegigant in 2016 een AI-first bedrijf, ver vooruit op veel van zijn rivalen. Zijn Google DeepMind AI-onderzoeksdochterbedrijf drijft de innovatie van het bedrijf.
Ondertussen zou het onlangs gelanceerde AI-model van Alphabet, Gemini, de hele positie van het bedrijf in de industrie kunnen versterken door generatieve upgrades aan te brengen in het hele productassortiment.
Alphabet heeft waarschijnlijk een heldere toekomst in technologie en is gewoon te goed om te laten liggen tegen de huidige prijs, wat het een geweldige koop maakt in 2024 en een betere optie dan AMD.

Populair nieuws

Laatste reacties