Nvidia’s stijging en daling: wat betekent dit voor de toekomst van AI?

Nieuws
door Thomas
woensdag, 03 juli 2024 om 12:00
617019 nvidia hq bldg1
Recentelijk bereikte technologiebedrijf Nvidia een historische mijlpaal door kortstondig het rijkste bedrijf ter wereld te worden, op basis van zijn marktkapitalisatie. Het streefde voorbij Microsoft en Apple, twee bedrijven die al jarenlang deze positie innamen. Het duurde echter niet lang voordat het bedrijf weer terugzakte naar de derde plaats, achter Microsoft en Apple, door een aanzienlijke daling in de aandelenkoers.
Zowel Microsoft als Nvidia hebben jaren geleden strategische investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) technologie gedaan. Microsoft begon in 2019 met investeringen in OpenAI, de ontwikkelaar van de populaire chatbot ChatGPT. Tegelijkertijd heeft Nvidia zich al vroeg gericht op de ontwikkeling van AI chips, wat hen in de huidige AI boom een voorsprong heeft gegeven op de concurrentie.

Kritische uitdagingen

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De impact van AI op de tech industrie was duidelijk zichtbaar tijdens de London Tech Week, waar AI centraal stond. Anne Boden, oprichter van Starling Bank, benadrukte dat AI het technologische landschap opnieuw vormgeeft en nieuwe kansen creëert.
Ondanks de hype rondom AI, hebben veel aandelen die als winnaars werden beschouwd, dit jaar aanzienlijke dalingen gezien. Deskundigen waarschuwen voor overmatig optimisme, vergelijkbaar met de dot-com bubbel. Investeerders en klanten worden kritischer en veel AI projecten voldoen niet aan hun hoge verwachtingen.
Er is ook groeiende bezorgdheid over de energie- en milieukosten van AI. Een studie voorspelt dat het energieverbruik van de AI-industrie tegen 2027 vergelijkbaar kan zijn met dat van een land als Nederland.

Nvidia blijft optimistisch

Tijdens de jaarlijkse vergadering van Nvidia sprak CEO Jensen Huang niet over de recente daling van de aandelenprijs, ondanks dat de marktwaarde van het bedrijf vorige maand een piek van $3,4 biljoen bereikte en snel met $550 miljard daalde. Huang blijft echter optimistisch en kondigde de lancering aan van nieuwe krachtige chips genaamd Blackwell, die volgens hem "het meest succesvolle product in onze geschiedenis" kunnen worden.
nv

Populair nieuws

Laatste reacties