Het grote probleem in Silicon Valley en AI wapens

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 12 oktober 2024 om 12:00
navo ai defensie oorlog
Onlangs is de discussie over de inzet van autonome wapens met kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker geworden. Brandon Tseng is de medeoprichter van Shield AI, een start-up dat militaire toepassingen ontwikkelt met behulp van AI, en is een van de vooraanstaande experts op dit gebied en verklaarde eind september dat AI in de Verenigde Staten (VS) nooit de uiteindelijke beslissing zou nemen om dodelijk geweld te gebruiken. "Het Congres wil dit niet, en niemand wil dit," benadrukte Tseng.

Voorstanders voor autonome wapens

Toch werd deze stelling al snel uitgedaagd door Palmer Luckey, medeoprichter van Anduril. Tijdens een toespraak aan de Pepperdine Universiteit uitte Luckey zijn twijfel over de bezwaren tegen autonome wapens. Hij stelde dat conventionele wapens, zoals landmijnen, evenmin onderscheid kunnen maken tussen een schoolbus vol kinderen en een vijandelijke tank. Luckey pleit voor een bredere discussie over de ethiek van autonome wapens.
Hoewel de Verenigde Staten momenteel geen volledig autonome wapens aankopen, is er geen wet die bedrijven verbiedt om ze te ontwikkelen of zelfs te exporteren. De bestaande richtlijnen voor het gebruik van AI in militaire systemen zijn vrijwillig en laten ruimte voor interpretatie. Bedrijven als Anduril en Palantir lobbyen dan ook actief om beleidsmakers te overtuigen van de voordelen van meer automatisering in wapensystemen.

Internationale zorgen

In de internationale arena proberen activisten al jaren een wereldwijd verbod op autonome wapens af te dwingen, maar de oorlog in Oekraïne heeft dit debat verder gecompliceerd. Oekraïne pleit juist voor meer automatisering van wapens om een strategisch voordeel te behalen. Het gevaar schuilt in het feit dat landen zoals Rusland en China mogelijk volledig autonome wapens zullen ontwikkelen, wat de VS onder druk zet om dezelfde technologie te omarmen.
De discussie over AI in wapensystemen is dan ook verre van simpel. Waar de ene partij waarschuwt voor de gevaren van AI gestuurde beslissingen, ziet de andere partij het juist als een essentieel middel om toekomstige conflicten te winnen.

Populair nieuws