Sinds het begin van dit jaar heeft de Chinese regering
verschillende beleidsmaatregelen ingevoerd om de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie(AI) sector te stimuleren en te reguleren. Dit omvat inspanningen om toekomstige industrieën te ontwikkelen,
AI in het onderwijs te integreren, en de standaardisering van AI technologieën.
In januari publiceerde het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie, samen met zes andere ministeries en agentschappen, een richtlijn om toekomstige industrieën te ontwikkelen. Deze industrieën omvatten naast AI ook andere geavanceerde technologieën zoals de metaverse, mensachtige robots, hersen- computerinterfaces en kwantuminformatie.
AI in onderwijs
In maart startte het Ministerie van Onderwijs een landelijke AI campagne gericht op het onderwijs. Dit initiatief richtte zich onder andere op het verbeteren van de AI kennis en vaardigheden van leraren en studenten. Daarnaast was het doel om AI gestuurde onderwijssystemen op gang te brengen en wil
China zelfs speciale AI modellen ontwikkelen voor het onderwijs.
Standaardisering van AI
Op 2 juli werden nieuwe richtlijnen vrijgegeven door het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie en drie andere overheidsinstanties. Deze richtlijnen identificeren zeven sleutelgebieden voor de ontwikkeling van een AI standaardsysteem in China. Tegen 2026 wil China meer dan 50 nationale en industriële normen voor AI hebben opgesteld om de hoge kwaliteit van de sector te waarborgen.
China boekt vooruitgang
De afgelopen jaren heeft de Chinese AI industrie aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van technologische innovatie, productontwikkeling en industriële toepassingen. Met meer dan 4.500 AI bedrijven bereikte de AI industrie in 2023 een omvang van meer dan 578 miljard yuan (ongeveer $81 miljard), een stijging van 13,9% ten opzichte van het voorgaande jaar.
China boekt snelle groei in AI Patenten
China bezit sinds eind 2023 maar liefst
378.000 effectieve uitvindingspatenten op het gebied van AI, een stijging van meer dan 40% ten opzichte van vorig jaar. De snelle toename van AI patenten is te danken aan aanzienlijke investeringen van de overheid en de particuliere sector in onderzoek en ontwikkeling. Wereldwijd groeit het aantal AI patenten ook, maar met een gemiddelde van 28% per jaar, loopt China ver voor op dit tempo.