AMD koopt Finse AI start-up Silo AI voor $665 Miljoen

Nieuws
door Thomas
donderdag, 11 juli 2024 om 12:00
handshake
Het Californische chipbedrijf AMD heeft onlangs bekendgemaakt dat het de Finse kunstmatige intelligentie (AI) start-up Silo AI overneemt voor een bedrag van $665 miljoen. De aankoop komt op een moment dat de concurrentiestrijd in de AI sector in volle gang is. De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van dit jaar worden afgerond, afhankelijk van de goedkeuring door de regelgevende instanties.

AMD doe tmee in de AI race

Deze overname is de grootste van een privaat AI bedrijf in Europa sinds Google's overname van het Britse DeepMind in 2014 voor ongeveer £400 miljoen. De deal komt te midden van strengere controles door regelgevers in Brussel en het Verenigd Koninkrijk (VK) op overnames door Silicon Valley bedrijven.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Met de overname wil AMD zijn AI diensten uitbreiden om beter te kunnen concurreren met marktleider Nvidia. Het team van Silo AI bestaat uit 300 leden en zal AMD's softwaretools gebruiken om aangepaste grote taalmodellen (LLM's) te ontwikkelen. Deze technologieën liggen ten grondslag aan geavanceerde chatbots zoals OpenAI's ChatGPT en Google's Gemini.

Silo AI

Silo AI is gevestigd in Helsinki en biedt op maat gemaakte AI-modellen en -platformen aan voor zakelijke klanten en lanceerde vorig jaar een initiatief om LLM's in Europese talen te bouwen. De Finse start-up onderscheidt zich door zijn toewijding aan open source AI modellen, in tegenstelling tot de gesloten modellen van bedrijven als OpenAI en Google.

Humanoïde robots

Naast de hype in LLM’s, lijken grote technologiebedrijven zich ook steeds meer te focussen op humanoïde robots, die ontworpen zijn om menselijke taken uit te voeren in magazijnen, huizen en kantoren. Elon Musk, oprichter van Tesla, promoot deze technologie sterk met de ontwikkeling van de Optimus-robot, die volgens hem de wereld kan veranderen en de waarde van Tesla aanzienlijk zal verhogen. Goldman Sachs voorspelt dat de markt voor humanoïde robots in de komende 20 jaar zal groeien tot $38 miljard.

Populair nieuws

Laatste reacties