Meta lanceert AI-chatbot met stemmen van beroemdheden

Nieuws
dinsdag, 24 september 2024 om 15:40
audio ai stem
Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zal deze week een nieuwe functie aankondigen waarbij de AI-chatbot van het bedrijf kan spreken met de stemmen van beroemdheden zoals Judi Dench, John Cena, Kristen Bell en Awkwafina. Dit wordt onthuld tijdens de jaarlijkse Connect-conferentie, volgens een bron die bekend is met de plannen van Meta.
Gebruikers van de apps van Meta, waaronder Facebook, Instagram en WhatsApp, kunnen kiezen uit vijf bekende stemmen, naast enkele generieke opties. Deze functionaliteit wordt eerst uitgerold in de Verenigde Staten en andere Engelstalige markten. Meta is verwikkeld in een race met OpenAI en Google om dominantie te bereiken in de markt voor generatieve AI en ziet deze audio-update als een belangrijke nieuwe stap. Dat meldt Reuters.

Connect-conferentie en uitbreiding van AI-mogelijkheden

De nieuwe spraakfunctionaliteit wordt aangekondigd tijdens Meta's Connect-conferentie, die woensdag begint. Naast de AI-stemmen van beroemdheden zal Meta ook de eerste versie van hun nieuwe augmented reality-bril presenteren. Deze bril, waaronder de Ray-Ban Meta smart glasses, heeft al een audioversie van de Meta AI-chatbot geïntegreerd, en de verdere uitrol van deze hardware staat ook op de agenda.
Het gebruik van beroemdheden om digitale assistenten van stemmen te voorzien is geen nieuw concept. Eerder dit jaar kondigde Meta al tekstgebaseerde chatbot-personages aan, geïnspireerd op beroemdheden zoals Paris Hilton en Snoop Dogg, maar deze kregen weinig tractie onder gebruikers. Met de toevoeging van spraak hoopt Meta een meer overtuigende en aantrekkelijke gebruikerservaring te bieden.

Concurrentiestrijd en innovatie in AI

Meta's versnelde ontwikkeling van AI-producten komt op een moment dat het bedrijf concurreert met grote spelers zoals OpenAI en Google, die elk hun eigen geavanceerde chatbots hebben. OpenAI introduceerde eerder een vergelijkbare spraakfunctie voor ChatGPT, maar kreeg te maken met controverse toen Scarlett Johansson bezwaar maakte tegen een stem die "verontrustend veel" op die van haar leek, zonder haar toestemming.
De stap om stemmen van beroemdheden toe te voegen aan de AI-chatbot komt voort uit Meta's ambitie om AI diep te integreren in de gebruikerservaring van hun platforms met miljarden gebruikers. Terwijl Meta zijn AI-mogelijkheden blijft uitbreiden, kijken veel gebruikers en analisten naar hoe deze technologieën de interactie met digitale assistenten verder zullen transformeren.