Wetenschappers in Peru hebben, met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), maar liefst 303 nieuwe geogliefen ontdekt in de Nazca woestijn. Deze gigantische symbolen werden in de grond gekerfd door stenen of grind te verplaatsen en zijn vermoedelijk zo’n 2.000 jaar oud.
De geogliefen tonen afbeeldingen van onder andere vogels, planten, spinnen en menselijke figuren met hoofdtooien. Een van de meest opmerkelijke vondsten is een orka die een mes vasthoudt. De nieuwe ontdekkingen van de geogliefen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS en verdubbelen bijna het aantal bekende tekens die in het gebied bekend waren. De exacte betekenis van de symbolen blijft een raadsel, maar sommige onderzoekers denken dat ze een rol speelden in religieuze rituelen of als astronomische markers.
De ontdekking was mogelijk dankzij een team van onderzoekers van de Yamagata Universiteit in Japan, in samenwerking met IBM’s Thomas J. Watson Research Center. Zij gebruikten een op AI gebaseerd model om afbeeldingen van eerder ontdekte geogliefen te analyseren. Dit model doorzocht beelden van duizenden vierkante kilometers woestijn en identificeerde 1.309 potentiële locaties, waarvan er uiteindelijk 303 nieuwe symbolen werden bevestigd.
Hoewel de symbolen grotendeels intact zijn gebleven dankzij het droge en onbewoonde karakter van de Nazca woestijn, verwachten wetenschappers dat er nog veel meer symbolen ontdekt kunnen worden. Het gebruik van AI versnelt deze ontdekkingen aanzienlijk en wordt gezien als een doorbraak in de archeologie.
AI speelde ook een essentiële rol in het decoderen van de complexe taal van potvissen. Onderzoekers van het Cetacean Translation Initiative (CETI) hebben met behulp van AI 156 verschillende klikpatronen, "codas" genoemd, geïdentificeerd. Deze ontdekking, gepubliceerd in Nature, suggereert dat de codas mogelijk meer informatie bevatten dan voorheen gedacht. De variaties in tempo en extra klikken wijzen op een complexe structuur, vergelijkbaar met de menselijke taal.