Microsoft: OpenAI is nu een concurrent van ons

Nieuws
door Thomas
donderdag, 01 augustus 2024 om 10:00
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
Microsoft en OpenAI beginnen een gecompliceerde verhouding te krijgen. In het meest recente jaarverslag van Microsoft is OpenAI toegevoegd aan de lijst van concurrenten, naast technologie giganten zoals Amazon, Apple, Google en Meta. Tegelijkertijd heeft Microsoft naar verluidt $13 miljard in OpenAI geïnvesteerd, waarmee het de grootste investeerder in het kunstmatige intelligentie (AI) bedrijf is. 
Naast de investering heeft Microsoft een langdurige samenwerking met OpenAI, waarbij het fungeert als een exclusieve cloudprovider. Ook integreert Microsoft de AI modellen van OpenAI in zijn producten voor zowel commerciële klanten als consumenten.
De dynamiek tussen de twee bedrijven is echter recentelijk veranderd door de lancering van OpenAI's nieuwe zoekmachine prototype, SearchGPT. Dit nieuwe product plaatst OpenAI in directe concurrentie met Microsoft’s zoek- en advertentieactiviteiten, zoals Bing. Bedrijven kunnen nu kiezen om toegang te krijgen tot OpenAI's modellen via directe betaling of via Microsoft's Azure OpenAI Service. Daarnaast biedt Microsoft zijn eigen AI chatbot, Copilot, aan via de Bing zoekmachine en in Windows.

Turbulent jaar

Het afgelopen jaar kende enkele dramatische gebeurtenissen, waaronder het ontslag en de snelle herbenoeming van OpenAI’s CEO Sam Altman. Microsoft kreeg aanvankelijk een zetel zonder stemrecht in de raad van bestuur van OpenAI, maar gaf deze positie eerder deze maand op. Satya Nadella, CEO van Microsoft, heeft Mustafa Suleyman, mede-oprichter van DeepMind, aangesteld om leiding te geven aan de nieuwe eenheid Microsoft AI.

ChatGPT-4o Mini

De ontwikkelingen bij OpenAI volgen elkaar snel op. Zo heeft het technologie bedrijf recentelijk het GPT-4o Mini model gelanceerd, een kostenefficiëntere versie van het krachtige GPT-4o. Dit model behoudt veel van de geavanceerde functionaliteiten van GPT-4o en ondersteunt momenteel tekst en visuele input en output. In de toekomst moeten hier beeld-, video- en audio processing mogelijkheden bij komen. Een opvallend kenmerk is het uitgebreide contextvenster van 128.000 tokens, acht keer groter dan dat van GPT-3.5 Turbo.