Argentinië richt AI eenheid op om criminaliteit aan te pakken

Nieuws
door Thomas
donderdag, 01 augustus 2024 om 13:01
zijn bedrijven overheid zich bewust van ai veiligheid
Onder het bewind van president Javier Milei heeft Argentinië aangekondigd de “Artificial Intelligence Applied to Security Unit" eenheid op te richten. De eenheid zal kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzetten om historische misdaadcijfers te analyseren en toekomstige misdaden te voorspellen.
Volgens het ministerie van Veiligheid is het doel van de eenheid om potentiële bedreigingen te detecteren, criminele groeperingen te identificeren en verstoringen te voorkomen. De technologie zal helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden gegevens om patronen en trends in criminele activiteiten te ontdekken. Onder andere gezichtsherkenningssoftware en real-time monitoring van sociale media en camerabeelden worden ook onderdeel van de nieuwe strategie.

Streng beleid

President Milei en zijn veiligheidsminister Patricia Bullrich voeren een harde aanpak tegen criminaliteit, geïnspireerd door het controversiële gevangenismodel van El Salvador. Dit beleid gaat gepaard met streng optreden tegen protesten, waarbij de oproerpolitie geweld heeft gebruikt. Ook zijn ouders die hun kinderen meenemen naar demonstraties bedreigd met sancties.

Bezorgdheid

De balans tussen veiligheid en mensenrechten blijft een cruciaal aandachtspunt in de implementatie van deze nieuwe AI gestuurde veiligheidsmaatregelen. Mensenrechtenorganisaties uiten dan ook hun bezorgdheid over de inzet van deze technologieën. Amnesty International waarschuwt dat grootschalige surveillance de vrijheid van meningsuiting kan ondermijnen, omdat mensen zich mogelijk gaan censureren uit angst dat hun online activiteiten worden gemonitord. Er is ook bezorgdheid dat bepaalde bevolkingsgroepen onevenredig veel in de gaten zullen worden gehouden, wat kan leiden tot discriminatie en profilering.
De historische context van staatsrepressie in Argentinië versterkt deze zorgen. Tijdens de dictatuur van 1976-1983 verdwenen naar schatting 30.000 mensen, en velen werden onderworpen aan martelingen en andere mensenrechtenschendingen.
Een bron van het ministerie van Veiligheid benadrukt dat de nieuwe eenheid binnen het bestaande wettelijke kader zal opereren, inclusief de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De nadruk ligt op het verantwoord toepassen van AI en data-analyse om criminaliteit effectief aan te pakken.