Nasdaq keldert door slechte prestaties AI bedrijven

Nieuws
door Thomas
donderdag, 25 juli 2024 om 12:00
wall street beurs bank
Op woensdag daalde de Nasdaq 100 index, die de 100 grootste bedrijven op de beurs vertegenwoordigt, met meer dan 3%. De daling markeerde de grootste afname sinds oktober 2022 en wordt voornamelijk veroorzaakt door teleurstellende kwartaalresultaten en zorgen over de aanzienlijke uitgaven aan kunstmatige intelligentie (AI).
Onder de grootste verliezers bevonden zich prominente AI gerelateerde bedrijven zoals Nvidia, Broadcom en Arm Holdings. Nvidia zag zijn aandelenkoers dalen met 6,8%, terwijl Broadcom en Arm Holdings respectievelijk 7,6% en 9,15% verloren. Tesla daalde ook met meer dan 12% na een presentatie van CEO Elon Musk, die weinig nieuwe informatie gaf over de zelfrijdende voertuigen van het bedrijf.

Investeerders raken bezorgd

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Onder beleggers heerst er een toenemende bezorgdheid over de terugverdientijd van de enorme investeringen in AI. Deze zorgen hebben geleid tot meer volatiliteit op de markt en hogere kosten voor opties om tech aandelen te beschermen. Zo bereikte de volatiliteit in opties het hoogste niveau sinds midden maart.
Daarnaast verplaatsen beleggers zich van grote technologiebedrijven naar kleinere bedrijven die mogelijk profiteren van renteverlagingen door de Federal Reserve. Dit is duidelijk zichtbaar in de prestaties van de Russell 2000 index, die deze week 0,5% steeg, terwijl de S&P 500 en Nasdaq 100 respectievelijk 1,5% en 2,6% daalden.

AI bubbel?

Er zijn ook toenemende zorgen dat de recente stijgingen in AI aandelen een bubbel vormen en dat er een aanzienlijke crash op komst is. Dit wordt versterkt door de groeiende consensus dat de verwachte commerciële voordelen van AI mogelijk overdreven zijn.
Ondanks de recente dalingen blijven veel techbedrijven hoog gewaardeerd. Nvidia noteert bijvoorbeeld 36 keer de verwachte winst, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 21 in de S&P 500. Beleggers wachten nu op de aankomende resultaten van grote techbedrijven zoals Microsoft, Meta, Apple en Amazon, met Nvidia die als laatste op 28 augustus rapporteert.

Laatste reacties