Tesla ziet forse daling door aanzienlijke investeringen in AI

Nieuws
door Thomas
donderdag, 25 juli 2024 om 10:00
gerucht elon musk vraagt nvidia om ai chips voor x en xai boven tesla
In het tweede kwartaal van dit jaar heeft Tesla te maken met teleurstellende winstcijfers. De operationele marge zelfs gedaald tot het laagste niveau in drie jaar tijd. De marge daalde van 18,7% in dezelfde periode vorig jaar naar 14,4% en markeert het vierde opeenvolgende kwartaal van dalende marges, wat een zorgwekkende trend aangeeft voor investeerders.

Hoge uitgaven en lagere leveringen

Overige cijfers laten zien dat Tesla een nettowinst van $1,48 miljard noteerde op een omzet van $25,5 miljard, waarvan $890 miljoen afkomstig was uit regelgevende kredieten. De dalende marges en winsten zijn grotendeels te wijten aan stijgende uitgaven en afnemende leveringen van hun populaire elektrische voertuigen.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

De kosten van Tesla stijgen aanzienlijk door investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) en autonome technologieën. Hieronder vallen de ontwikkelingen van zelfrijdende auto's en humanoïde robots. Deze investeringen zijn volgens CEO Elon Musk cruciaal voor de toekomstige concurrentiekracht van het bedrijf, maar zorgen wel voor forse kosten.
Een verdere druk op de winst komt door een daling in de leveringen van Tesla’s meest populaire modellen. Om dit tegen te gaan, biedt het bedrijf wereldwijd aantrekkelijke opties aan, zoals nul procent rente leningen in China en lage rentetarieven in Duitsland en de Verenigde Staten. De initiatieven zijn bedoeld om de verkoop te stimuleren in een markt die steeds concurrerender wordt, vooral in China.

Concurrentiedruk

Naast de uitdagingen in de verkoop, blijft Tesla zwaar investeren in autonome technologieën en AI infrastructuur. Het supercomputer project genaamd Dojo is een van de belangrijkste initiatieven, met aanzienlijke kapitaaluitgaven om de benodigde data centers en AI processors te ontwikkelen. Musk benadrukt dat deze investeringen noodzakelijk zijn om concurrerend te blijven en toekomstige groei te waarborgen.
Musk kondigde ook een robotaxi evenement aan in oktober en is optimistisch in het feit dat Tesla volgend jaar autonome ritten kan aanbieden. Hij stelt dat de waarde van Tesla voornamelijk ligt in de ontwikkeling van autonome voertuigen, en moedigt beleggers aan om zich te richten op de lange termijn in plaats van korte termijn resultaten.

Laatste reacties