Hoe China een inhaalslag maakt in de AI race tegen Amerika

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 26 juli 2024 om 12:00
ambities rondo ai van china en vs zijn risico voor de wereld
China maakt een snelle inhaalslag op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeling ten opzichte van de Verenigde Staten (VS). Recente introducties van Chinese AI technologieën laten zien dat ze kunnen concurreren met toonaangevende Amerikaanse systemen en zijn ook al wereldwijd beschikbaar voor zowel consumenten als ontwikkelaars.
Op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai presenteerde onder andere start-up oprichter Qu Dongqi, van het Chinese internetbedrijf Kuaishou, een video waarin een oude foto tot leven kwam met behulp van AI technologie. De technologie is vergelijkbaar met de Amerikaanse video generator Sora van OpenAI, maar het grote voordeel van de Chinese variant is dat deze al beschikbaar is voor het grote publiek.

Open-source benadering

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Een cruciale factor in de snelle vooruitgang van AI in China is de open-source benadering. Chinese bedrijven zijn meer geneigd om hun AI technologieën vrij te geven en de onderliggende softwarecode te delen. Dit stelt andere ontwikkelaars in staat om sneller hun eigen producten te ontwikkelen en te verbeteren. Open-source technologieën hebben bijgedragen aan de snelle groei en ontwikkeling van AI in China.
AI technologieën hebben het potentieel om de productiviteit te verhogen, toekomstige innovaties te stimuleren en nieuwe militaire technologieën mogelijk te maken. Ondanks de voorsprong van de VS op AI gebied, versnelt de vooruitgang in China snel. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door aanzienlijke investeringen van de Chinese overheid in AI projecten en de subsidiëring van middelen zoals computercentra.

Uitdagingen

De ontwikkeling van AI in China kent echter ook uitdagingen. De Verenigde Staten proberen de vooruitgang van China te beperken door middel van exportbeperkingen op krachtige computerchips en AI-software. Amerikaanse bedrijven verkennen ondertussen nieuwe technologieën die de huidige AI-systemen kunnen overtreffen.
Als Amerikaanse regelgevers open-source projecten belemmeren, kan China een aanzienlijk voordeel behalen. Het is een gat waar het Amerikaanse bedrijf Meta in probeert te sprengen, dat onlangs zijn open-source model Llama bekend maakte. Dit kan ertoe leiden dat Amerikaanse ontwikkelaars in de toekomst mogelijk op Chinese technologieën moeten bouwen.

Laatste reacties