Nobelprijs natuurkunde gaat naar de grootouders van AI

Nieuws
door Thomas
woensdag, 09 oktober 2024 om 10:00
wetenschappers gebruiken generatieve ai om complexe vragen te beantwoorden
Geoffrey Hinton en John Hopfield zijn twee prominente wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Nu mogen ze het winnen van de 2024 natuurkunde Nobelprijs aan hun CV toevoegen voor hun werk in AI.
Ze hebben de prijs verdiend, niet alleen omdat hun baanbrekende ontwikkeling van AI drastisch heeft versneld, maar ook omdat het heeft geleid tot toepassingen die tegenwoordig een integraal onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

De godfather van AI

Hinton, die vaak wordt aangeduid als de "Godfather of AI", is vooral bekend door zijn onderzoek naar neurale netwerken. Dit zijn computersystemen die zijn gemodelleerd naar de werking van het menselijk brein, waardoor ze in staat zijn om te leren en informatie te verwerken door middel van ervaring. Dit werk vormde vervolgens de basis voor de huidige AI systemen die we kennen, zoals ChatGPT, die op een mensachtige manier kunnen leren en informatie verwerken.
John Hopfield mocht de prijs ontvangen voor zijn werk om een revolutionair netwerk te ontwikkelen dat patronen kan opslaan en reproduceren, zelfs wanneer de informatie onvolledig is. Deze technologie heeft toepassingen gevonden in verschillende sectoren, waaronder klimaatmodellering en medische beeldanalyse.

Gevaren

Beide wetenschappers hebben een grote invloed gehad op de moderne technologie. Hoewel hun werk aanzienlijke voordelen heeft opgeleverd, zoals verbeterde efficiëntie en productiviteit, hebben ze ook gewezen op de maatschappelijke uitdagingen die de snelle ontwikkeling van AI met zich meebrengt. Zo waarschuwt Hinton voor de mogelijkheid dat AI systemen in de toekomst de mens zouden kunnen overtreffen en zelfs controle overnemen Volgens Hinton is het daarom essentieel dat regeringen maatregelen treffen, zoals een universeel basisinkomen, om de impact van AI op de werkgelegenheid te verzachten.
De Nobelprijscommissie benadrukte de immense bijdrage van beide wetenschappers aan de wetenschap en technologie. Ze deelden een prijzengeld van 11 miljoen Zweedse kronen, wat neerkomt op 880 duizend euro.