Nvidia streeft Microsoft voorbij als op een na grootste bedrijf ter wereld

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 08 oktober 2024 om 12:00
617019 nvidia hq bldg1
Nvidia heeft maandag een belangrijke mijlpaal bereikt door Microsoft in te halen als het op een na grootste bedrijf ter wereld. De aandelenkoers van Nvidia steeg onlangs met 4,2%, wat de hoogste koers sinds eind augustus markeerde. Hierdoor bereikte het techbedrijf een marktkapitalisatie van $3,19 biljoen en moet het alleen nog Apple voor zich dulden, dat een totale waardering van $3,4 biljoen heeft.
De explosieve groei van Nvidia over de afgelopen twee is dankzij de stijgende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI). Zo zag het aandeel in 2022 nog een dieptepunt van $10,23, om vervolgens in maart 2023 kortstondig een piek te bereiken van $132,84. Het bedrijf wist deze successen te boeken doordat het met zijn grafische verwerkingseenheden (GPU’s) essentieel bleek voor de opkomst van tools zoals ChatGPT en Midjourney.

Nieuwe samenwerking als katalysator

Het positieve sentiment rondom Nvidia van de afgelopen weken heeft onder andere te maken met een samenwerking met Super Micro Computer, een producent van vloeistofkoeling producten. De vloeistof koelingssystemen van het bedrijf worden gebruikt in combinatie met Nvidia’s krachtige GPU’s, wat cruciaal is voor geavanceerde AI modellen en machine learning oplossingen die hoge rekencapaciteit vereisen. Tegelijkertijd zijn de energiekosten lager waardoor Nvidia met de samenwerking een concurrerende prijs kan realiseren.

CEO: vraag is “enorm”

CEO Jensen Huang benadrukte dat de vraag naar Nvidia's AI producten “enorm” en “ongelooflijk groot” is, wat de sterke groei van het bedrijf verder verklaart. Vroege investeerders in het tech bedrijf hadden een godsvermogen kunnen verdienen. Zo is Nvidia's marktkapitalisatie in de afgelopen twee jaar vertienvoudigd en de winstverwachtingen voor dit kwartaal blijven nog altijd ongekend hoog en zou het techbedrijf zomaar de nummer 1 positie van grootste bedrijf kunnen overnemen. Naar verwachting zal Nvidia in het komende kwartaal een aangepaste winst van $21,9 miljard rapporteren, wat een stijging van meer dan 80% betekent ten opzichte van vorig jaar.

Populair nieuws