Nvidia boekt recordomzet, maar aandelenkoers daalt ondanks sterke resultaten

Nieuws
door Thomas
donderdag, 29 augustus 2024 om 12:00
nvidia is het meest waardevolle bedrijf ter wereld
Nvidia heeft in de afgelopen drie maanden een recordomzet van $30 miljard gerealiseerd, zo maakte het bekend in zijn kwartaalrapportage van afgelopen woensdag. Deze omzet ligt boven de eerder voorspelde $28,7 miljard en vertegenwoordigt een indrukwekkende groei van 122% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks deze prestaties daalden de aandelen van het bedrijf met 6% in de nabeurshandel.
Waarom daalt de koers ondanks zulke sterke resultaten? Het lijkt erop dat beleggers hogere verwachtingen hadden en teleurgesteld zijn dat Nvidia niet aan deze verwachtingen voldeed. Investeerders zijn inmiddels gewend  geraakt aan de spectaculaire groeicijfers van het bedrijf. Daarnaast zijn de verwachtingen voor AI torenhoog. Hoewel de recente resultaten sterk zijn, wijzen ze erop dat de groeisnelheid mogelijk aan het afnemen is. Ondanks dat de groei van AI wat lijkt af te vlakken, blijven techgiganten zoals Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta massaal investeren in AI. 

Productieproblemen

Andere zorgen die mogelijk impact hebben op de koers zijn de productieproblemen waar Nvidia mee kampt bij zijn volgende generatie chips, genaamd Blackwell. De vertragingen zorgen ervoor dat het bedrijf op een later moment kan profiteren van de verkoop van de chips, wat lijkt bij te dragen aan de negatieve reactie van Wall Street. 

Concurrentie

Hoewel Nvidia nog steeds een sterke marktpositie blijft, blijft de concurrentie, zoals Intel, ook niet stilzitten. Als deze concurrenten erin slagen betere producten te ontwikkelen, kan Nvidia marktaandeel verliezen. 
Ook AMD probeert stappen te maken en heeft aangekondigd ZT Systems over te nemen voor $4,9 miljard. Deze overname, betaald in een mix van contanten en aandelen, is gericht op het versnellen van de adoptie van AMD's Instinct AI datacenter chips. ZT Systems voegt ongeveer 1.000 ingenieurs toe aan AMD’s team. De investering moet de positie van het bedrijf versterken in de snelgroeiende AI markt, waar Nvidia momenteel domineert. De overname zal naar verwachting in 2025 worden afgerond, afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders, en is een cruciale stap in AMD’s strategie om zijn AI aanbod uit te breiden.