Technologiereuzen in Amerika strijden om energie

Nieuws
door Thomas
donderdag, 29 augustus 2024 om 10:00
identiteits diefstal misdaad ai
In de Verenigde Staten (VS) woedt een ware concurrentiestrijd om elektriciteit. Zo kopen grote spelers zoals Amazon en Microsoft momenteel energie van Bitcoin (BTC) miners om te voldoen aan hun snel groeiende behoefte aan elektriciteit voor kunstmatige intelligentie (AI) en cloud computing datacenters. Deze datacenters zijn de drijvende kracht achter de sterkste toename in de Amerikaanse energievraag sinds het begin van de 21e eeuw.

Toenemend energieverbruik

Het energieverbruik van datacenters zou volgens het Electric Power Research Institute (EPRI) tegen het einde van het decennium kunnen oplopen tot 9% van het totale Amerikaanse elektriciteitsverbruik. Dit staat in schril contrast met het huidige energieverbruik van crypto mining, dat slechts 0,4% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik uitmaakt.

Uitdagingen

Hoewel sommige bitcoin miners profiteren van de verkoop of verhuur van hun energie infrastructuur, staan anderen voor grote uitdagingen. De overgang van cryptomining naar AI infrastructuur vereist aanzienlijke investeringen en aanpassingen, wat voor veel miners een obstakel vormt. De hoge kosten en noodzakelijke aanpassingen in koelsystemen maken deze transitie bijzonder moeilijk. Ondanks de potentiële financiële voordelen van een overstap naar AI, blijven veel mining bedrijven om deze redenen vasthouden aan hun kernactiviteiten.
Naast de aanzienlijke investeringen die nodig zijn om hun faciliteiten te moderniseren, speelt ook de moeite om kapitaal aan te trekken een rol, mede door de scherpe daling van de Bitcoin prijs in 2022, waarin de waarde met meer dan 77% afnam. Hoewel de koers van de digitale munt sindsdien weer nieuwe hoogten heeft bereikt, blijven investeerders voorzichtig vanwege de aanhoudende volatiliteit.

Transitie naar AI

Naast de verkoop van energie zien Bitcoin miners momenteel ook kansen om hun GPU’s in te zetten voor AI. Momenteel levert mining $0,20 per kilowattuur op, maar kan AI tot $2 tot $3 per kilowattuur genereren, wat een potentiële winstgroei van 900% tot 1.900% betekent. Deze financiële motivatie zet miners voor een cruciale keuze: blijven in de crypto markt of overstappen naar AI..