Nvidia partner komt met nieuwe technologie om energieverbruik in AI datacenters te verminderen

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 27 augustus 2024 om 12:00
data analyse ai kunstmatige intelligentie
De opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) dwingt grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Alphabet en Meta om miljarden te investeren in datacenter infrastructuur. Deze exponentiële groei leidt echter ook tot een toenemende vraag naar energie, wat ook weer implicaties oplevert voor klimaatveranderingen. Het is dus essentieel om duurzame oplossingen te komen. Nieuwe innovaties in koeltechnologie kunnen echter een cruciale rol spelen in het verminderen van deze belasting.
Sustainable Metal Cloud (SMC), een bedrijf dat zich richt op duurzame datacenter oplossingen, biedt een baanbrekende oplossing, genaamd de HyperCube. De technologie maakt gebruik van servers uitgerust met Nvidia processors die vervolgens worden ondergedompeld in een synthetische olie. Deze methode staat ook wel bekend als immersiekoeling en zorgt voor een efficiënte afvoer van warmte. Hierdoor kan de technologie het energieverbruik tot 50% verlagen ten opzichte van traditionele luchtkoeling.

Kosteneffectiviteit en schaalbaarheid

Naast de aanzienlijke energiebesparing biedt SMC’s oplossing ook kostenefficiëntie. De installatiekosten zijn 28% lager dan die van andere vloeistofgebaseerde koelsystemen. Bovendien zijn de HyperCubes modulair en kunnen ze eenvoudig worden toegevoegd aan bestaande datacenters of ingezet in ongebruikte ruimtes. De schaalbare aanpak biedt daardoor het voordeel dat een snelle uitbreiding mogelijk is als de vraag naar AI diensten blijft toenemen, zoals we in de afgelopen twee jaar al goed hebben kunnen zien.

Samenwerkingen

SMC gaat zijn activiteiten uitbreiden naar markten zoals Thailand en India en werkt nauw samen met strategische partners zoals Nvidia en Deloitte. Het bedrijf levert gespecialiseerde GPU clusters die zijn ontworpen door Nvidia en biedt toegang tot geavanceerde AI infrastructuur voor Deloitte’s klanten.

Uitdagingen

Ondanks de voordelen van vloeistofkoeling staan datacenters nog voor uitdagingen. Veel bestaande faciliteiten zijn namelijk niet geschikt voor de integratie van deze technologie en moet de sector experimenteren met verschillende implementatiemethoden. Desalniettemin wordt vloeistofkoeling steeds vaker gezien als een noodzakelijk antwoord op de groeiende energiebehoefte in AI datacenters.