Nvidia heeft een gedurfde beslissing gemaakt. Het techbedrijf gaat voor het eerst volledig in de Verenigde Staten zijn kunstmatige intelligentie (AI) supercomputers produceren. In samenwerking met bekende partners als TSMC, Foxconn, Wistron, Amkor en SPIL investeert het fors in de opbouw van een nationale productieketen. En dat is groot nieuws, niet alleen voor de AI sector, maar ook voor de Amerikaanse economie.
De productie van de nieuwe Blackwell chips, het kloppend hart van de AI supercomputers, is inmiddels gestart in de TSMC fabriek in Phoenix, Arizona. Tegelijkertijd worden in Texas nieuwe assemblagelocaties opgezet, met Foxconn in Houston en Wistron in Dallas. De massaproductie van deze hightech machines zal naar verwachting over 12 tot 15 maanden op volle toeren draaien.
Volgens CEO Jensen Huang is deze stap essentieel om te voldoen aan de snel groeiende wereldwijde vraag naar AI hardware. Door de productie van Nvidia AI supercomputers naar eigen bodem te halen, versterkt het bedrijf niet alleen de leveringszekerheid, maar ook de strategische onafhankelijkheid van de VS. Binnen vier jaar wil het techbedrijf zelfs voor maar liefst 500 miljard dollar aan AI infrastructuur in eigen land realiseren.
Naast economische impact, er worden honderdduizenden nieuwe banen verwacht, speelt innovatie ook een hoofdrol. Nvidia trekt naar eigen zeggen alles uit de kast om haar eigen geavanceerde technologieën slimmer, sneller en efficiënter te maken.
Zo heeft het bedrijf Omniverse ontwikkeld, een platform waarmee digitale tweelingen van fabrieken kunnen worden gebouwd. Dat betekent dat complete productieomgevingen virtueel worden nagebootst, tot in het kleinste detail. Hierdoor kunnen ontwerpers, bedieners en ingenieurs processen eerst in een digitale wereld testen en optimaliseren, nog voor er ook maar een fysieke machine draait. H
Ook werkt Nvidia aan Isaac GR00T, een krachtige robotica oplossing die de automatisering van fabrieken naar een compleet nieuw niveau moet tillen. Deze slimme robots zijn ontworpen om repetitieve en complexe taken zelfstandig uit te voeren, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook de nauwkeurigheid en veiligheid op de werkvloer verbetert.