Nvidia op drempel van enorme stijging door aanhoudende miljardeninvesteringen in AI

Nieuws
door Thomas
donderdag, 22 augustus 2024 om 12:00
ai aandelen
Ondanks onzekerheden over het economische beleid en de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, blijft kunstmatige intelligentie (AI) een centraal aandachtspunt op Wall Street. Bedrijven investeren dan ook miljarden in AI infrastructuur, waarbij chipfabrikant Nvidia hiervan het meeste profiteert. De komende kwartaalcijfers van Nvidia worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden, omdat deze meer inzicht zullen geven in de vraag naar AI technologie en mogelijk voor een nieuwe stijging van de aandelenkoers kunnen zorgen.
De belangstelling voor AI investeringen is grotendeels gedreven door grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Amazon, Alphabet en Meta, die ondanks economische tegenwind vastbesloten blijven om hun AI uitgaven te handhaven, waarbij de benodigde infrastructuur naar verwachting jarenlang verder zal groeien.
Hoewel analisten positief zijn over de middellange- en langetermijnvooruitzichten, bestaan er ook zorgen over de rentabiliteit van deze investeringen. Beleggers beginnen vragen te stellen over het rendement op AI uitgaven, vooral gezien de hoge waarderingen van AI-hardwarebedrijven. Sommige bedrijven, zoals Super Micro, hebben moeite om hun eerdere momentum vast te houden.

Twijfels over rendement

Ondanks deze twijfels heeft de Nasdaq 100-index een sterk herstel laten zien, mede dankzij de groei van AI-hardwarebedrijven. Nvidia heeft in de afgelopen maand bijna 30% gewonnen, wat wijst op blijvende optimistische verwachtingen. Ondertussen presteren ook andere technologieaandelen, zoals Netflix, goed, met sterke koersstijgingen door hun focus op winstgevendheid.

AMD versterkt AI positie met overname

Hoewel Nvidia voorlopig de leiding neemt in de AI race boven concurrenten zoals AMD, betekent het niet dat ze stil blijven liggen. Zo heeft AMD onlangs een belangrijke stap gezet in de AI markt door het bedrijf ZT Systems over te nemen voor $4,9 miljard. ZT Systems, dat bekend staat om zijn op maat gemaakte infrastructuuroplossingen voor klanten zoals Microsoft en Meta, voegt ongeveer 1.000 ingenieurs toe aan het AMD team. De acquisitie is bedoeld om de adoptie van AMD's Instinct AI datacenterchips te versnellen en de concurrentie aan te scherpen met Nvidia.

Populair nieuws

Laatste reacties