Een 19 jaar oude drievoudige moordzaak in Kollam, Kerala, is opgelost dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). De zaak betrof de moord op een vrouw genaamd Ranjini en haar 17 dagen oude tweelingdochters in februari 2006. Twee voormalige militairen, Divil Kumar en Rajesh, zijn gearresteerd door de Central Bureau of Investigation (CBI) nadat AI-technologie werd ingezet om hun verblijfplaats te achterhalen.
Op 10 februari 2006 werden Ranjini en haar pasgeboren tweelingdochters dood aangetroffen in hun huis in Anchal, Kollam. Hun kelen waren doorgesneden. De lichamen werden ontdekt door Ranjini's moeder, Santhamma, die net terugkwam van een bezoek aan het panchayatkantoor. Ze beschuldigde direct Divil Kumar, die volgens haar de vader was van de kinderen, van de moorden.
Volgens getuigenissen had Divil een relatie met Ranjini, maar weigerde hij de verantwoordelijkheid voor haar zwangerschap te accepteren. Toen Ranjini juridische stappen dreigde te ondernemen, zouden Divil en zijn vriend Rajesh de moorden hebben beraamd. Dat is te lezen bij Mathrubhumi.
Destijds liep het onderzoek vast door een gebrek aan bewijs en beperkte technologische mogelijkheden. De verdachten beweerden op dat moment dat ze op hun militaire basis in Pathankot waren, een alibi dat moeilijk te ontkrachten was.
In 2010 werd de zaak overgedragen aan de CBI, maar het duurde nog tot 2025 voordat doorbraak werd bereikt. Dankzij AI-technologie kon het onderzoek nieuw leven worden ingeblazen. Het technische team van de politie gebruikte digitale verouderingstechnieken om oude foto's van de verdachten te bewerken, zodat hun huidige uiterlijk kon worden voorspeld. Hierbij werden veranderingen in gezichtskenmerken en haardracht meegenomen.
De AI-gegenereerde afbeeldingen werden vergeleken met foto’s op sociale media. Een afbeelding met een 90% overeenkomst leidde naar een trouwfoto op Facebook, die uiteindelijk de identiteit van Rajesh onthulde. Dit spoor bracht de CBI naar Puducherry, waar Rajesh werd gevonden en gearresteerd. Hij leidde de autoriteiten vervolgens naar Divil.
De verdachten werden op 4 januari 2025 gearresteerd in Puducherry, waar ze onder valse namen leefden en getrouwd waren met schoolleraren. Na hun arrestatie werden ze overgebracht naar Kochi, waar ze voor de rechter zijn verschenen. De CBI heeft aangekondigd verdere bewijzen te zoeken op de plaats delict in Anchal en wil hen in hechtenis nemen voor verder verhoor.
Deze zaak onderstreept de groeiende rol van AI in het oplossen van oude, complexe misdaadzaken. Volgens Manoj Abraham, Additional Director General of Police (Law and Order) in Kerala, heeft AI het mogelijk gemaakt om de zaak opnieuw te onderzoeken en belangrijke doorbraken te realiseren. De technologie bleek cruciaal om lang vervlogen sporen opnieuw op te pakken en te linken aan moderne databronnen, zoals sociale media.
De succesvolle inzet van AI in deze zaak biedt hoop voor andere onopgeloste misdrijven. Het toont hoe technologie kan bijdragen aan gerechtigheid, zelfs na bijna twee decennia. Voor de familie van Ranjini is het een stap richting sluiting in een zaak die jarenlang onbeantwoord bleef.