De explosie van een Tesla Cybertruck op 1 januari buiten een Trump-hotel in Las Vegas is volgens de Las Vegas Metropolitan Police Department (LVMPD) mede mogelijk gemaakt door het gebruik van ChatGPT. Tijdens een persconferentie maakten de politie, de ATF (Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven) en de FBI bekend dat de dader, Matthew Livelsberger, de AI-chatbot gebruikte om belangrijke informatie te verzamelen voor het uitvoeren van de aanslag.
Volgens Assistant Sheriff Dori Koren stelde Livelsberger in de dagen voorafgaand aan de explosie meer dan 17 vragen aan ChatGPT. De prompts waren gericht op onderwerpen zoals:
De prompts waren opvallend direct en bevatten geen zogenaamde "jailbreak"-termen, waarmee ChatGPT's beveiliging omzeild had kunnen worden. Volgens Koren leverde ChatGPT cruciale informatie op, zoals de vereiste snelheid van een vuurwapen om de gekozen explosieven te ontsteken. Zonder deze input zou de aanslag minder effectief zijn geweest, hoewel de ATF opmerkte dat niet alle explosieven naar verwachting detoneerden.
Sheriff Kevin McMahill van de LVMPD uitte zijn zorgen over de implicaties van dit incident:"We wisten dat AI op een gegeven moment onze levens drastisch zou beïnvloeden, maar dit is de eerste keer dat ik op Amerikaanse bodem zie dat ChatGPT wordt gebruikt om een dergelijk apparaat te maken. Dit markeert een zorgwekkend moment."
McMahill benadrukte dat er momenteel geen toezichtmechanismen zijn die dergelijke activiteiten met AI kunnen detecteren of voorkomen. Het incident roept vragen op over hoe bedrijven zoals OpenAI, de maker van ChatGPT, toezicht houden op het gebruik van hun technologie. OpenAI heeft nog niet gereageerd op het incident.
Het incident in Las Vegas plaatst het debat over de risico's van AI-technologie in een nieuw daglicht. Hoewel AI-tools bedoeld zijn om productiviteit en innovatie te bevorderen, toont dit voorval aan dat ze ook misbruikt kunnen worden. Dit roept vragen op over de verantwoordelijkheid van AI-ontwikkelaars en de noodzaak van strengere regelgeving.
Tot nu toe heeft OpenAI meerdere lagen van inhoudscontrole en gebruiksvoorwaarden geïmplementeerd om ongepaste toepassingen te voorkomen. Toch bleek Livelsberger in staat om deze veiligheidsmaatregelen te omzeilen met eenvoudige, directe vragen.
Het incident onderstreept de noodzaak van strengere regelgeving en toezicht op het gebruik van AI. Overheden, technologiebedrijven en wetshandhavers zullen moeten samenwerken om misbruik van AI te voorkomen. De vraag blijft of bestaande waarborgen voldoende zijn om toekomstige incidenten van deze aard te voorkomen.