Hollywood-acteurs vechten tegen generatieve AI, staking in de wereld van gaming

Nieuws
vrijdag, 26 juli 2024 om 16:17
hollywood acteurs vechten tegen generatieve ai staking in de wereld van gaming
AI zorgt voor onrust in de wereld van acteurs. Ook de gaming wereld heeft er mee te maken.
Hollywood-acteurs hebben een staking uitgeroepen tegen grote videogamebedrijven zoals Activision, Warner Bros en Walt Disney. De kern van het conflict draait om de dreiging van generatieve AI-technologie, die volgens de acteurs hun stemmen en fysieke verschijning kan nabootsen zonder eerlijke compensatie te bieden. De stakers worden vertegenwoordigd door de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra). Dat meldt de BBC.

Achtergrond van de staking

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

Deze staking volgt op anderhalf jaar van onderhandelingen over een nieuw contract tussen de bedrijven en de vakbond, die meer dan 2.500 videogameartiesten vertegenwoordigt. Hoewel er overeenstemming is bereikt over verschillende belangrijke kwesties, zoals lonen en werkveiligheid, blijft de bescherming tegen het gebruik van AI-technologie een groot struikelblok.
Volgens Sag-Aftra vrezen de artiesten dat de game-studio's generatieve AI zullen gebruiken om hun stemmen en fysieke verschijning te reproduceren voor het animeren van videogamepersonages, zonder hen hiervoor adequaat te compenseren. “Hoewel er overeenstemming is bereikt over veel kwesties... weigeren de werkgevers duidelijk en afdwingbaar vast te leggen dat zij alle artiesten die onder dit contract vallen, zullen beschermen tegen AI-gebruik,” aldus een verklaring van Sag-Aftra.

Reacties van de bedrijven

De videogamebedrijven, aan de andere kant, beweren dat zij al genoeg concessies hebben gedaan aan de eisen van de vakbond. Audrey Cooling, een woordvoerder van de tien videogameproducenten die met Sag-Aftra onderhandelen, verklaarde: “We zijn teleurgesteld dat de vakbond ervoor heeft gekozen weg te lopen terwijl we zo dicht bij een deal zijn. Ons aanbod is direct gericht op de zorgen van Sag-Aftra en biedt betekenisvolle AI-bescherming, waaronder het vereisen van toestemming en eerlijke compensatie voor alle artiesten die werken onder de [Interactive Media Agreement].”

Impact en vergelijkingen

De Interactive Media Agreement dekt artiesten die voice-over diensten en on-camera werk leveren voor het creëren van videogamepersonages. Het vorige contract, dat geen AI-bescherming bood, zou in november 2022 aflopen, maar is op maandelijkse basis verlengd terwijl de onderhandelingen doorgingen.
Vorig jaar wonnen tv- en filmacteurs in de VS $1 miljard in nieuwe salarissen en voordelen, evenals waarborgen voor het gebruik van AI, na een staking georganiseerd door Sag-Aftra. Deze 118 dagen durende staking was de langste in de 90-jarige geschiedenis van de vakbond. Gecombineerd met een aparte schrijversstaking verstoorden de acties de film- en tv-productie ernstig en kostten de economie van Californië meer dan $6,5 miljard, volgens entertainmentpublicatie Deadline.
De uitkomst van deze staking kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van de entertainmentindustrie en de relatie tussen technologie en artistieke creatie. De balans tussen innovatie en eerlijke compensatie voor creatief werk zal naar verwachting een centraal thema blijven in toekomstige onderhandelingen.

Laatste reacties