Sinds de introductie van ChatGP-3 in 2022 lopen de opvolgingen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) enorm snel op. Zo hebben we in die korte periode al meerdere nieuwe modellen mogen ontvangen en is het nieuwste model op het moment ChatGPT-4o. Het langverwachte GPT-5 moet echter langer op zicht laten wachten.
OpenAI CEO Sam Altman
kondigde recentelijk aan dat we dit model niet meer in 2024 hoeven te verwachten.
Het uitstel komt doordat het bedrijf te veel hooi op zijn fork heeft met de optimalisatie van zijn huidige
AI modellen. Het maken van steeds nieuwere modellen wordt daarnaast steeds complexer, waardoor het lastiger wordt om meerdere innovaties tegelijk uit te brengen. OpenAI blijft echter niet stilzitten en introduceert nieuwe functies en verbeteringen voor bestaande modellen, waaronder ChatGPT.
Zoeken zoals Google
Een opvallende nieuwe ontwikkeling is de zoekfunctie binnen ChatGPT, genaamd SearchGPT. Deze functie biedt gebruikers de mogelijkheid om live informatie op te vragen, zoals sportuitslagen, beursgegevens, het weer en actualiteiten. Met de toevoeging gaat OpenAI de concurrentie aan met grote zoekmachines als Google en Microsoft’s Bing.
Concurrentie
Ondertussen voelt OpenAI de druk van concurrerende AI bedrijven zoals Anthropic. Ondanks een recente waardering van maar liefst $157 miljard, maakt het bedrijf naar verwachting $5 miljard verlies dit jaar, tegen een verwachte omzet van $3,7 miljard. Toch blijft OpenAI innoveren met projecten als video generatiemodel Sora en verbeterde beeldgeneratie via DALL-E. Ook werkt het bedrijf aan visuele functies voor ChatGPT, zoals een cameramodus.
Daarnaast kampt OpenAI met interne veranderingen. Het bedrijf wilt de overgang naar een winstgericht bedrijfsmodel maken, maar zag onlangs een aantal leidinggevenden het bedrijf verlaten.
Eigen AI chip
Samen met TSMC en Broadcom wil het bedrijf zijn afhankelijkheid van leveranciers zoals Nvidia verkleinen. Deze
samenwerking moet kosten besparen en de groeiende vraag naar AI technologie ondersteunen. Ook onderzoekt OpenAI de mogelijkheden van AMD chips om de chipdiversiteit te vergroten. De plannen voor eigen chipfabrieken zijn voorlopig uitgesteld, maar OpenAI verwacht in 2026 zijn eerste aangepaste chip te lanceren.