Palantir en Microsoft slaan handen ineen voor geavanceerde AI diensten

Nieuws
door Thomas
dinsdag, 13 augustus 2024 om 10:00
onderzoek naar openai microsoft en nvidia
Palantir Technologies heeft onlangs een strategische samenwerking aangekondigd met Microsoft. De samenwerking is gericht op het leveren van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) diensten aan Amerikaanse defensie- en inlichtingendiensten, met behulp van Microsoft’s Azure OpenAI Service. 
De technologie zal worden geïmplementeerd binnen Microsoft’s speciale cloudomgevingen dat voor geclassificeerde overheidsdoeleinden is bedoeld. Het is de eerste keer dat dergelijke geavanceerde technologieën op deze schaal worden toegepast. De integratie van Microsoft’s geavanceerde large language models (LLM’s) binnen Palantir’s AI platforms markeert een grote stap in de inzet van AI in kritieke nationale veiligheidsmissies.

Wat is Palantir?

Palantir Technologies is een Amerikaans technologiebedrijf dat zich richt op data analyse. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door Peter Thiel, Nathan Gettings, Joe Lonsdale, Stephen Cohen en Alex Karp. Het staat vooral bekend om zijn werk met overheidsinstanties en bedrijven, waarbij het grote hoeveelheden gegevens verzamelt, verwerkt en analyseert om beslissingsprocessen te ondersteunen.
Ondanks zijn brede klantenbestand bereikte Palantir pas in 2023 zijn eerste jaarlijkse winst. De recente samenwerking met Microsoft, gecombineerd met de groeiende interesse in AI, heeft bijgedragen aan een stijging van Palantir's aandelenkoers met meer dan 75% in 2024. 

Microsoft investeert miljarden in Zweden

Microsoft zit niet stil in de wereld van AI. Zo kondigde het bedrijf in juni een investering aan van 33,7 miljard Zweedse kronen ($3,21 miljard) in de uitbreiding van zijn cloud- en AI infrastructuur in Zweden. Het is de grootste investering van het bedrijf in het land tot nu toe. Naast de technologische uitbreiding gaf Microsoft ook aan 250.000 Zweden te willen opleiden in AI vaardigheden, wat neerkomt op 2,4% van de bevolking. 
Microsoft Vicevoorzitter Brad Smith benadrukte het belang van deze investering voor zowel de technologie als de economie van Zweden. De stap is gericht op het versterken van de concurrentiepositie van Zweden in het AI tijdperk. Microsoft zal 20.000 geavanceerde GPU's inzetten in datacenters in Sandviken, Gävle en Staffanstorp.