Waarom Nvidia nog altijd de koning is van AI

Nieuws
door Thomas
maandag, 12 augustus 2024 om 12:00
617019 nvidia hq bldg1
Nvidia beleefde sinds 2022 een stormachtige groei, wat onder andere te maken had met zijn GPU’s, die essentieel zijn voor de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft het bedrijf ook te danken aan zijn strategisch opgebouwde gesloten ecosysteem. Dit ecosysteem, wat vaak vergeleken wordt met dat van Apple, combineert hardware en software op een manier die klanten binnenhoudt en concurrenten op afstand houdt.

Het CUDA software platform

Een cruciaal onderdeel van deze strategie is het CUDA software platform, dat Nvidia in 2007 introduceerde. CUDA stelt ontwikkelaars in staat om complexe, niet-grafische taken uit te voeren op Nvidia's grafische verwerkingseenheden (GPU's). Hierdoor konden Nvidia's chips niet alleen worden ingezet voor grafische toepassingen, maar ook voor de groeiende AI markt.

Dominantie in de AI markt

Ondanks toenemende concurrentie van bedrijven als AMD, Google en Amazon, blijft Nvidia ongeveer 90% van de AI chipmarkt beheersen. Dit is grotendeels te danken aan de brede acceptatie van CUDA door ontwikkelaars, die al meer dan 15 jaar software bouwen binnen Nvidia’s ecosysteem.
Concurrenten proberen alternatieven voor CUDA te ontwikkelen, vaak met behulp van open-source software. Hoewel deze initiatieven nog in de beginfase verkeren, vormen ze een mogelijke bedreiging voor Nvidia op de lange termijn. Tegelijkertijd worden bedrijven aangetrokken door de lagere kosten van alternatieve oplossingen, ondanks dat deze vaak nog niet dezelfde prestaties bieden als Nvidia's aanbod.

Amazon test nieuwe AI chip

Hoewel Nvidia op het moment nog altijd de leider is, proberen ook andere tech bedrijven hier een stokje voor te steken. Zo heeft Amazon in zijn faciliteit in Austin, Texas, nieuwe servers getest die zijn uitgerust met eigen AI chips. De stap is gericht op het verminderen van de afhankelijkheid van Nvidia, wiens dure chips momenteel een groot deel van de AI cloudbusiness bij Amazon Web Services (AWS) ondersteunen. AWS is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van Amazon’s totale omzet en kan door deze nieuwe chips goedkopere en efficiëntere oplossingen bieden aan klanten.