Protesten voorafgaand aan AI Action Summit in Parijs

Nieuws
zondag, 09 februari 2025 om 17:21
protesten voorafgaand aan ai action summit in parijs

In de aanloop naar de Artificial Intelligence (AI) Action Summit in Parijs op 10 en 11 februari 2025, hebben demonstranten wereldwijd opgeroepen tot een pauze in de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen. De beweging, PauseAI, organiseerde protesten in meer dan 15 steden, waaronder Melbourne, om aandacht te vragen voor de potentiële gevaren van AI en te pleiten voor internationale regulering.

De protesten zijn een reactie op de groeiende bezorgdheid dat AI zich sneller ontwikkelt dan de samenleving kan bijbenen. China en de VS zijn in een race verwikkeld om AI-voorsprong te behalen, waarbij de VS naar verluidt $500 miljard investeert in een AI-project genaamd Stargate, terwijl miljoenen Australiërs gebruikmaken van de Chinese AI-app DeepSeek. Dat is onder andere te lezen bij de Sydney Morning Herald.

‘Internationaal AI-verdrag noodzakelijk’

Joep Meindertsma, oprichter van PauseAI, stelt dat bedrijven zoals OpenAI en DeepSeek onvoldoende voorzorgsmaatregelen nemen om AI-systemen veilig te maken. De organisatie pleit voor een internationaal AI-verdrag, dat de ontwikkeling van AI krachtiger dan GPT-4 opschort, totdat er strikte veiligheidsprotocollen en democratische controle zijn vastgesteld.

Meindertsma:"Het is geen geheim meer dat AI de meest gevaarlijke technologie ooit zou kunnen zijn. Onze leiders moeten handelen op de kleine kans dat het misgaat, want de gevolgen kunnen catastrofaal zijn."

Meindertsma wijst erop dat vooraanstaande AI-onderzoekers, waaronder Geoffrey Hinton, Yoshua Bengio en Ilya Sutskever, inmiddels publiekelijk hebben gewaarschuwd dat AI mogelijk tot het uitsterven van de mensheid kan leiden.

AI Action Summit in Parijs: focus op innovatie, niet op veiligheid?

De AI Action Summit in Parijs, mede georganiseerd door Frankrijk en India, brengt wereldleiders, wetenschappers en techbedrijven samen om de toekomst van AI te bespreken. Hoewel de bijeenkomst toezeggingen voor ethisch AI-gebruik nastreeft, verwachten critici geen bindende regelgeving.

Kritiek van PauseAI:

  • De conferentie richt zich vooral op economische groei en innovatie, niet op AI-veiligheid.
  • Internationale samenwerking wordt belemmerd door de AI-wedloop tussen China en de VS.
  • Google heeft recent ethische richtlijnen aangepast, waardoor militaire en surveillance-toepassingen niet langer expliciet worden uitgesloten.

Ed Husic, de Australische minister voor Industrie en Wetenschap, zal niet persoonlijk aanwezig zijn, maar stuurt een delegatie om Australië te vertegenwoordigen. Australië werkt momenteel aan een Nationaal AI-plan, dat tegen eind 2025 moet worden afgerond.

Protesten in Melbourne en andere steden

De protesten, die wereldwijd plaatsvinden, trekken wisselende opkomsten. De demonstratie in Melbourne, op zaterdag 8 februari om 14:00 uur bij de State Library, had aanvankelijk slechts een dozijn geregistreerde deelnemers, maar de organisatie hoopt op grotere aantallen op de dag zelf.

📢 Mark Brown, mede-organisator:"Als je een systeem creëert dat slimmer is dan de mensheid, en je hebt geen plan, dan heb je een probleem."

PauseAI-leden eisen dat de Australische regering een grotere rol speelt in internationale AI-onderhandelingen en dat AI als politiek debatonderwerp wordt behandeld, in plaats van enkel door bedrijven te worden bepaald.

💡 Belangrijkste zorgen van de demonstranten:

✔️ AI kan worden gebruikt voor gevaarlijke toepassingen zoals biowapens.

✔️ Er is onvoldoende transparantie over hoe AI-besluiten worden genomen.

✔️ Regulering moet op mondiaal niveau worden vastgesteld om een oncontroleerbare AI-wedloop te voorkomen.

Toekomst van AI: regulering of onbeperkte groei?

De discussie over AI-veiligheid en -regulering blijft groeien, met zowel voorstanders als tegenstanders. Waar grote techbedrijven pleiten voor een open-marktbenadering, waarschuwen wetenschappers en activisten voor onvoorspelbare gevolgen van onbeperkte AI-ontwikkeling.

De uitkomst van de AI Action Summit in Parijs zal bepalend zijn voor de koers die regeringen wereldwijd gaan varen. Zal de focus op groei en innovatie blijven, of krijgt veiligheid eindelijk prioriteit?

Wat denk jij? Moeten regeringen AI-ontwikkeling reguleren, of is een pauze onnodig? Deel je mening in de reacties!