Wat als kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort slimmer is dan de mens? Volgens een nieuw rapport van het A.I. Futures Project is dat geen sciencefiction meer, maar een reëel scenario, en wel binnen twee jaar, in 2027.
Onder leiding van voormalig OpenAI onderzoeker Daniel Kokotajlo en toekomstvoorspeller Eli Lifland schetst het team een toekomst waarin AI niet alleen autonoom opereert, maar ook uitgroeit tot een superintelligente entiteit die ons op alle fronten overtreft.
Het rapport, getiteld AI 2027, schetst een fictief maar realistisch scenario. In het verhaal staat het verzonnen technologiebedrijf "OpenBrain" centraal, dat een reeks steeds geavanceerdere AI-modellen ontwikkelt, van Agent-1 tot en met Agent-4.
Elk nieuw systeem overtreft zijn voorganger in intelligentie, snelheid en autonomie. Tegen de tijd dat Agent-4 actief is, boekt het wekelijks een jaar aan wetenschappelijke doorbraken. Op dat punt dreigt de technologie zo krachtig te worden dat menselijke controle niet langer gegarandeerd is.
De voorspellingen over kunstmatige intelligentie in 2027 zijn gebaseerd op een reeks aannames en trends. Zo wordt verwacht dat AI eerst een super programmeur wordt, daarna zelfstandig onderzoek kan doen, en uiteindelijk zichzelf kan verbeteren zonder menselijke hulp. Van daaruit zou de stap naar kunstmatige superintelligentie nog maar klein zijn.
Niet iedereen is overtuigd van de vooruitzichten. Critici, zoals Ali Farhadi van het Allen Institute for Artificial Intelligence, bestempelen de voorspellingen als overdreven en onvoldoende onderbouwd met wetenschappelijk bewijs. Zij waarschuwen dat dergelijke scenario’s eerder angst aanwakkeren dan bijdragen aan een genuanceerd debat over de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.
Toch moeten we erkennen dat veel eerdere 'wilde' voorspellingen over AI inmiddels zijn uitgekomen. Denk bijvoorbeeld aan systemen die de Turingtest doorstaan. Dit is een experiment om te bepalen of een machine zo menselijk kan communiceren dat een mens het verschil met een echte gesprekspartner niet merkt. Ooit ondenkbaar, nu realiteit.