Staatssecretaris: 'Europa heeft nog minstens vijf jaar nodig om een zelfstandige AI-industrie op te bouwen'

Nieuws
zaterdag, 10 mei 2025 om 19:48
staatssecraterais europa heeft nog minstens vijf jaar nodig om een zelfstandige ai industrie op te bouwen
Europa heeft nog minstens vijf tot tien jaar nodig om een zelfstandige AI-industrie op te bouwen. Dat stelt staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) na overleg in Brussel. Ondanks ambitieuze plannen en investeringen blijft het continent voorlopig afhankelijk van Amerikaanse en Chinese technologie.

Wat is er aan de hand?

Tijdens recente gesprekken in Brussel benadrukte staatssecretaris Szabó dat Europa zich bewust is geworden van zijn technologische afhankelijkheid. Hij schat dat het minstens vijf tot tien jaar zal duren voordat Europa een volwassen AI-industrie heeft opgebouwd die kan concurreren met wereldwijde spelers.
In de tussentijd stimuleert Nederland het gebruik van AI in de publieke sector. Ambtenaren krijgen meer ruimte om AI-tools te gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorzoeken van beleidsstukken of het schrijven van softwarecode. Waar mogelijk moeten zij Europese AI-diensten gebruiken, maar Szabó benadrukt dat die alternatieven er dan wel moeten zijn.

Waarom is dit belangrijk?

1. Beleidsimplicaties

De erkenning van de achterstand betekent dat er fors geïnvesteerd moet worden in eigen AI-innovatie. Overheidsbeleid zal gericht zijn op het ontwikkelen van Europese AI-kampioenen, zoals het Franse Mistral AI.

2. Kansen voor bedrijven

Bedrijven en ontwikkelaars kunnen profiteren van subsidies en samenwerkingen binnen de EU. Tegelijkertijd waarschuwt het kabinet dat afhankelijkheid van Amerikaanse of Chinese AI-clouds risico's met zich meebrengt, zeker als geopolitieke spanningen oplaaien.

3. Impact op burgers

Voor burgers betekent dit dat de overheid voorzichtig omgaat met hun data. Er gelden strikte voorwaarden wanneer ambtenaren toch met niet-Europese AI werken, om privacy en autonomie te waarborgen. Uiteindelijk wil men dat burgers kunnen vertrouwen op Europese AI, ontwikkeld met Europese waarden rondom privacy en transparantie.

Internationale context

Andere Europese landen erkennen eveneens de noodzaak om te investeren in AI. Frankrijk kondigde onlangs een investering van €109 miljard aan in de AI-sector, met bijdragen van onder meer Canada en de Verenigde Arabische Emiraten.
De Europese Commissie lanceerde het "AI Continent Action Plan", met een budget van €200 miljard om AI-ontwikkeling en adoptie in Europa te stimuleren. Dit plan omvat onder andere de bouw van AI-gigafabrieken en investeringen in digitale infrastructuur.
Toch blijft de EU achter op de VS en China, die respectievelijk $500 miljard en aanzienlijke bedragen investeren in AI-ontwikkeling en infrastructuur.

Conclusie

Europa staat voor een grote uitdaging om technologische soevereiniteit op het gebied van AI te bereiken. Hoewel er ambitieuze plannen en investeringen zijn, benadrukt staatssecretaris Szabó dat het tijd kost om een volwassen AI-industrie op te bouwen. In de tussentijd is het cruciaal dat overheden en bedrijven samenwerken om de ontwikkeling van Europese AI-oplossingen te versnellen en de afhankelijkheid van buitenlandse technologie te verminderen.

Populair nieuws