Religieuze leiders van verschillende wereldreligies hebben zich deze week verzameld in Hiroshima, Japan, om de “Rome Call for AI Ethics” te ondertekenen. Dit document, oorspronkelijk uitgegeven door de Pauselijke Academie voor het Leven in 2020, benadrukt het belang van ethische richtlijnen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).
Het evenement, met de titel “AI Ethics for Peace: World Religions commit to the Rome Call”, werd mede georganiseerd door de Pontifical Academy of Life, Religions for Peace Japan, het Abu Dhabi Forum for Peace en de Chief Rabbinate of Israel’s Commission for Interfaith Relations. De keuze voor Hiroshima als locatie benadrukt de noodzaak om technologieën te gebruiken voor vrede en niet voor destructie.
Ondertekening van de “Rome Call for AI Ethics”
Het hoogtepunt van het meerdaagse evenement, dat op dinsdag begon, was de ondertekening van de “Rome Call for AI Ethics”. Dit document, ondersteund door de RenAIssance Foundation, legt de nadruk op het ontwikkelen van AI met ethische principes die het welzijn van de mensheid dienen. De “Rome Call” is medeondertekend door prominente organisaties zoals Microsoft, IBM, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Italiaanse overheid. Het doel is om een ethische benadering van AI te bevorderen en een gevoel van verantwoordelijkheid te creëren onder organisaties, overheden, IT-bedrijven en instellingen.
Een multireligieuze aanpak van AI-uitdagingen
Na de ondertekening van de “Rome Call” door leiders van de drie Abrahamitische religies (christendom, islam en jodendom) in 2023, wil dit evenement het idee versterken dat een multireligieuze aanpak essentieel is voor het aanpakken van belangrijke ethische vraagstukken rond AI. De organisatoren benadrukken dat de keuze voor Hiroshima, een stad die symbool staat voor de verwoestende kracht van technologie, bijzonder betekenisvol is.
Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor vrede en gedeelde wereld
Tijdens de openingssessie op dinsdag sprak bisschop Vincenzo Paglia, voorzitter van de Pauselijke Academie voor het Leven, over de cruciale rol die religies spelen in de ontwikkeling van AI. Hij benadrukte dat AI, “een geweldig instrument met onbeperkte toepassingsmogelijkheden”, hand in hand moet gaan met het beschermen van de menselijke waardigheid en het behoud van onze gedeelde wereld. “Dit is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, en in deze gezamenlijke inspanning kunnen we echte broederschap herontdekken,” aldus Paglia.
Samenwerking, solidariteit en ethische integriteit
De woorden van bisschop Paglia werden weerklonken door de andere leiders van de organiserende partners. Sheikh Abdallah Bin Bayyah, voorzitter van het Abu Dhabi Forum for Peace, benadrukte het belang van samenwerking en solidariteit om de ontwikkelingen van AI in goede banen te leiden. “Zo kunnen we een toekomst creëren waarin AI een kracht voor het goede is – een toekomst waarin technologische vooruitgang bijdraagt aan een meer tolerante, vreedzame en deugdzame wereld,” zei hij.
Reverend Yoshiharu Tomatsu, voorzitter van Religions for Peace Japan, herhaalde de inzet van zijn organisatie om ervoor te zorgen dat AI inclusiviteit en wederzijds respect bevordert. Rabbi Eliezer Simha Weisz, lid van de Commissie voor Interreligieuze Betrekkingen van het Opperrabbinaat van Israël, benadrukte de unieke verantwoordelijkheid van religieuze leiders om AI te doordrenken met morele helderheid en ethische integriteit.
Ethisch bestuur van AI
Onder de sprekers bevond zich ook pater Paolo Benanti, professor in de ethiek van technologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit, die de Hiroshima Addendum over Generatieve AI presenteerde. Dit document richt zich op de noodzaak van ethisch bestuur van generatieve AI, een voortdurend proces dat een blijvende inzet van alle belanghebbenden vereist om ervoor te zorgen dat het potentieel van AI ten goede komt aan de mensheid.
Het evenement zal op 10 juli worden afgesloten met de ondertekening van de “
Rome Call” en een bezoek aan het Hiroshima Vredesmonument en het Cenotaaf voor de slachtoffers van de atoombom, waar deelnemers bloemen zullen leggen ter nagedachtenis.