Trump wil AI in onderwijs stimuleren

Nieuws
donderdag, 24 april 2025 om 16:45
onderwijs
Het decreet van Trump verplicht het federale Ministerie van Onderwijs en de National Science Foundation prioriteit te geven aan subsidies en onderzoek rond kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt USA Today.

Amerika wil AI in onderwijs bevorderen

President Donald Trump heeft op 23 april een presidentieel decreet ondertekend dat gericht is op het integreren van kunstmatige intelligentie in het basis- en voortgezet onderwijs, met als doel om toekomstige Amerikaanse werknemers beter voor te bereiden op het gebruik en de ontwikkeling van deze snel groeiende technologie.
De richtlijn geeft opdracht aan de ministeries van Onderwijs en Arbeid om middelbare scholieren meer mogelijkheden te bieden voor het volgen van AI-cursussen en certificeringsprogramma's, en om samen te werken met staten om AI-onderwijs te stimuleren.
Trump gaf tevens opdracht aan het Ministerie van Onderwijs om AI-toepassingen te bevoordelen bij subsidies voor lerarentrainingen, aan de National Science Foundation om onderzoek naar AI-gebruik in het onderwijs voorrang te geven, en aan het Ministerie van Arbeid om het aantal AI-gerelateerde leerwerktrajecten uit te breiden.
"Dit is belangrijk, want AI lijkt dé toekomst te zijn," zegt Trump voordat hij het decreet ondertekende in het Oval Office.
Het decreet ‒ een van zeven onderwijs-gerelateerde richtlijnen die Trump op 23 april ondertekende ‒ benadrukt een terrein waarover beide politieke partijen zich zorgen maken: hoe AI het beste in het onderwijs geïntegreerd kan worden. Zowel Democraten als Republikeinen hebben hun bezorgdheid geuit over de achterstand van Amerikaanse studenten ten opzichte van andere landen, vooral China, naarmate technologie geavanceerder wordt en een steeds grotere rol gaat spelen op de arbeidsmarkt.
"Er worden letterlijk biljoenen dollars geïnvesteerd in AI," aldus Trump. "Vandaag zei iemand, een zeer intelligent persoon, dat AI de toekomst is. Ik weet niet of dat klopt, maar het is duidelijk dat slimme mensen erin investeren."

AI-onderwijswerkgroep

Daarnaast creëert het decreet van Trump een speciale AI-onderwijswerkgroep binnen het Witte Huis, bestaande uit minister van Onderwijs Linda McMahon en minister van Arbeid Lori Chavez-DeRemer. De groep staat onder leiding van Michael Kratsios, directeur van het Office of Science and Technology Policy van het Witte Huis.
Deze werkgroep ontwikkelt een "Presidential AI Challenge" om het gebruik van AI in het klaslokaal te stimuleren en in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast is de werkgroep verantwoordelijk voor het aangaan van publiek-private samenwerkingen om scholen in het basis- en voortgezet onderwijs van middelen te voorzien voor AI-onderwijs.
Andere decreten die Trump ondertekende richten zich op het bestrijden van "woke ideologie" bij universiteitsaccreditaties, het versterken van wetten rond openbaarmaking van buitenlandse giften aan onderwijsinstellingen en het oprichten van een nieuw initiatief om Historically Black Colleges and Universities (HBCU's) te ondersteunen.
Een tweeledig congresrapport van december 2024 stelde dat "leraren middelen nodig hebben om AI-vaardigheden bij leerlingen te bevorderen," maar benadrukte ook dat AI in scholen en op de arbeidsmarkt binnen het kader van arbeids- en antidiscriminatiewetten moet worden ingezet.

AI-werkplekken

Hoewel conservatieven en liberalen het eens zijn over de noodzaak om AI gedeeltelijk te integreren in scholen, verschillen ze van mening over de rol van de federale overheid hierbij.
"AI zal waarschijnlijk een revolutie veroorzaken in hoe leerlingen leren, maar de federale overheid hoeft daar niet bij betrokken te zijn," concludeerde een Republikeins verslag van een hoorzitting in april over AI in het onderwijs.
De Washington Post meldde op 22 april als eerste dat er een concept-decreet circuleerde om AI te introduceren in het onderwijs.
Het decreet van Trump verplicht de minister van Arbeid om financiële prikkels te bieden voor AI-gerelateerde leerwerkplekken, een aanpak die breed gesteund wordt door zowel Democraten als Republikeinen.

A.1 steaksaus

Het nieuwe Witte Huis-initiatief volgt na een gênant viraal moment voor minister McMahon, die op 8 april tijdens een conferentie in San Diego AI verwarde met A.1., een bekende steaksaus. Hoewel ze aanvankelijk de term correct gebruikte, raakte ze tijdens haar toespraak in de war.
Kort na zijn inauguratie in januari had Trump eerdere reguleringen rond AI, opgesteld door voormalig president Joe Biden, ingetrokken. Hij promootte ook een particuliere investering van 500 miljard dollar van drie techbedrijven in nieuwe AI-datacentra.
In maart ondertekende Trump een ander decreet gericht op het afbouwen van het ministerie van Onderwijs. Dit ministerie bestaat echter nog steeds, hoewel het personeelsbestand inmiddels gehalveerd is. Alleen het Congres kan federale ministeries volledig opheffen.
Een coalitie van staten heeft ruim een maand geleden de regering-Trump aangeklaagd wegens illegale massaontslagen bij het ministerie van Onderwijs. Op 25 april vindt een hoorzitting plaats om een voorlopig verbod op de ontslagen te bespreken.