Perplexity AI krijgt nieuwe investering tot $20 miljoen

Nieuws
door Thomas
donderdag, 27 juni 2024 om 12:00
de drie beste alternatieven voor chatgpt google gemini microsoft copilot en claude vergeleken
Perplexity AI is een van de veelbelovende nieuwkomers van dit moment. Hoewel het niet de successen van Chatbot ChatGPT heeft geëvenaard, heeft het een grote gebruikersbasis opgebouwd door een zoekmachine te combineren met kunstmatige intelligentie (AI). Dit doet het door real-time informatie te leveren via een "antwoordmachine" die tekstresultaten biedt in plaats van links, wat het onderscheidt van traditionele AI-chatbots.

De route naar kunstmatige superintelligentie

Het Japanse conglomeraat SoftBank, dat zich richt op investeringen in technologie, is gecharmeerd van het bedrijf en besloot tussen de $10 miljoen en $20 miljoen te investeren. Perplexity AI was onderdeel van een grotere financieringsronde van $250 miljoen, wat de waardering van Perplexity verdrievoudigt, naar $3 miljard.
Masayoshi Son, de oprichter van SoftBank, liet weten wat het belang is van AI. Hij geeft aan "kunstmatige superintelligentie" (ASI) na te streven. Het verwijst naar een hypothetische AI die aanzienlijk slimmer en capabeler is dan de slimste mensen in vrijwel elk relevant opzicht.
SoftBank heeft al een bestaande samenwerking met Perplexity, waarbij Japanse klanten een gratis jaarabonnement op de service krijgen. Het is een samenwerking die de positie van het AI bedrijf in de Japanse markt versterkt.

Controverse bij Perplexity

Er is wat controverse omtrent Perplexity. Het product heeft kritiek gekregen omdat het mogelijk onvoldoende eer geeft aan de oorspronkelijke nieuwsbronnen voor hun werk. Vergelijkbaar met generatieve AI modellen, zoals DALL-E en Midjourney, die afbeeldingen en kunstwerken gebruiken als trainingsdata, roept het zorgen op over auteursrechten en de erkenning van journalisten en mediabedrijven.

Softbank en AI

SoftBank is van plan de investeringsactiviteiten in AI te versnellen. Ze hebben bijvoorbeeld al $200 miljoen geïnvesteerd in Tempus AI, een startup die medische data analyseert, en plannen een joint venture in Japan.
SoftBank werkt ook aan een project genaamd Izanagi, gericht op AI-gerelateerde chips, met een beoogde investering van $100 miljard. Son heeft aangegeven zich volledig in te zetten om resultaten te behalen voor dit project.