AI goeroe Geoffrey Hinton: “Universiteiten mogelijk overbodig binnen 10 jaar”

Nieuws
door Thomas
zaterdag, 12 april 2025 om 12:00
sam altman onthult toekomstplannen voor chatgpt en agi in reddit ama

Geoffrey Hinton, wereldwijd bekend als de zogenaamde godfather van AI, heeft een gedurfde voorspelling gedaan. In een recent interview, waarin segmenten op social media platform X werden gedeeld, licht Hinton toe hoe universiteiten binnen tien jaar wel eens grotendeels overbodig kunnen worden door de opkomst van AI tutors.  

Hinton geeft in het interview aan dat AI systemen zich razendsnel ontwikkelen en straks beter onderwijs kunnen bieden dan menselijke docenten. “AI systemen zijn er nog niet, maar over tien jaar zijn ze waarschijnlijk echt goed,” zei hij. Volgens de AI expert kunnen deze AI tutors precies zien waar een leerling moeite mee heeft, omdat ze al miljoenen andere leerlingen hebben geanalyseerd. “Als een privéleraar twee keer zo effectief is, dan zullen deze AI systemen drie tot vier keer beter zijn,” aldus Hinton.  

Studenten zullen les krijgen van AI systemen

Hoewel hij erkent dat deze ontwikkeling “geen goed nieuws voor universiteiten” is, benadrukt hij dat het wel degelijk positief is voor mensen die willen leren. Op de vraag of dit het einde van universiteiten betekent, antwoordde hij: “Misschien hebben we ze straks niet meer nodig.” Wel voegde hij toe dat universiteiten mogelijk nog een rol blijven spelen in onderzoek en praktijkervaring (apprenticeship). Scholieren zullen volgens de expert echter steeds meer les krijgen van AI systemen.

Hinton uit zorgen voor toekomst van AI

Hinton, die samen met John Hopfield de Nobelprijs voor de Natuurkunde won in 2024, is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van machine learning. De laatste jaren waarschuwt hij echter steeds vaker voor de risico’s van AI. Zo verliet hij eerder techgigant Google om zich vrijer te kunnen uitspreken over zijn zorgen.

Hij vergelijkt de opkomst van AI met de industriële revolutie, maar met een belangrijk verschil: “Toen overtrof technologie de fysieke kracht van mensen, nu gaat het om intellectuele capaciteit.” Zijn grootste zorg? “We weten niet hoe het is om te leven met iets dat slimmer is dan wij. Misschien nemen die systemen uiteindelijk de controle over.”