In de strijd tegen klimaatverandering zetten Indiase mariene wetenschappers nu vol in op kunstmatige intelligentie (AI). Onderzoekers van het National Institute of Ocean Technology (NIOT) in Chennai hebben een geavanceerd algoritme ontwikkeld dat helpt bij het opsporen van zogeheten curious corals, een nieuwe generatie koraalriffen die verrassend resistent blijken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Dankzij autonome onderwatervoertuigen (AUV’s) en slimme beeldherkenningstechnologieën zoals YOLOv8 en ByteTrack kunnen klimaatbestendige koraalriffen nu op grote schaal en in real-time gevolgd worden. Een enorme stap vooruit, want waar eerst nog duikers met duikbril en clipboard data moesten verzamelen, doet technologie dat nu razendsnel en met verbluffende precisie.
AI en koraalriffen blijken daarmee een gouden combinatie te zijn als het gaat om inzicht krijgen in de gezondheid van onze oceanen. De proef vond plaats bij de Andamanen en Nicobaren, waar het AUV-systeem PROVe500 waardevolle beelden vastlegde. En het resultaat mag er zijn: een nauwkeurigheid van maar liefst 97,4% bij het herkennen van verschillende koraalfamilies, en 96,8% voor het terugvinden ervan in nieuwe beelden. Dat noemen we serieuze vooruitgang.
Waarom is dit belangrijk? Koraalriffen zijn de kleurrijke fundamenten van het zeeleven. Ze barsten van de biodiversiteit, beschermen onze kusten tegen stormen en bieden miljoenen mensen wereldwijd voedsel en inkomen. Essentieel dus.
Maar ze staan onder druk. Zo is er helaas nog maar weinig over van de ooit uitgestrekte en kleurrijke koraalgebieden, zoals het iconische Great Barrier Reef in Australië. Door stijgende temperaturen, verzuring van de oceanen en vervuiling is een groot deel van dit natuurlijke wonder inmiddels verbleekt of zelfs volledig afgestorven. Wat ooit een bruisend ecosysteem vol leven was, verandert langzaam in een stille, kleurloze onderwaterwoestijn. En dat gebeurt niet alleen in Australië, wereldwijd staan koraalriffen onder enorme druk.
En juist daarom is deze technologische sprong zo belangrijk. Door slimme algoritmes het zware werk te laten doen, krijgen onderzoekers de ruimte om zich te focussen op wat het belangrijkste is: het bedenken van slimme, effectieve strategieën om deze kwetsbare onderwaterwereld te beschermen.