AI systeem beoordeelt olympisch talent

Nieuws
door Thomas
vrijdag, 09 augustus 2024 om 12:00
doorbraak in exoskelet technologie minder energie meer beweging met ai
Terwijl de olympische Spelen in Parijs zijn einde nadert, wordt er een nieuw kunstmatige intelligentie (AI) systeem ingezet. Fans en bezoekers van het evenement krijgen de kans om deel te nemen aan de AI gestuurde tests. Het doel is om op speelse wijze hun fysieke potentie te beoordelen en hen te laten ervaren in welke sport ze mogelijk zouden kunnen uitblinken.

Werking van het systeem

De deelnemers aan het programma nemen deel aan een reeks van vijf tests, waarbij ze onder andere hardlopen, springen en hun grijpkracht meten. Deze gegevens worden vervolgens door de AI geanalyseerd om een nauwkeurig beeld te krijgen van hun kracht, explosiviteit, uithoudingsvermogen, reactietijd en behendigheid. Op basis van deze analyses ontvangt elke deelnemer een gepersonaliseerde aanbeveling over welke sport het beste bij hun fysieke profiel past.
Een van de belangrijkste voordelen van dit systeem is de mobiliteit ervan. Het kan worden uitgevoerd op eenvoudige apparaten zoals smartphones en tablets, hierdoor is het toegankelijk voor mensen in afgelegen gebieden. Dit is al in de praktijk gebracht in Senegal, waar meer dan 1.000 kinderen zijn geëvalueerd. Vervolgens zijn er uit de testen 48 kinderen geïdentificeerd met groot atletisch potentieel.

Beperkingen

Ondanks de veelbelovende resultaten waarschuwen experts dat het systeem beperkingen heeft, vooral in het detecteren van talent voor technisch complexe sporten zoals voetbal en basketbal. Hoewel het een waardevol instrument is voor het maken van eerste beoordelingen, geven ze aan dat het moet worden gezien als een onderdeel van een groter, uitgebreider talentidentificatiesysteem.

Olympische Spelen

Andere AI innovaties die op de Spelen worden toegepast is AthleteGPT, een AI chatbot die atleten via een mobiele app ondersteunt met informatie tijdens de competitie. Daarnaast speelt AI een belangrijke rol in het verbeteren van atletenprestaties met technologieën zoals Intel's 3D Athlete Tracking, die bewegingen analyseert en coaches helpt trainingsstrategieën te optimaliseren. Voor toeschouwers biedt AI gepersonaliseerde statistieken en hoogtepunten, wat de algehele kijkervaring aanzienlijk verrijkt.

Populair nieuws