Hoe Chinese AI modellen slechts 6 tot 9 maanden achterlopen op de VS

Nieuws
door Thomas
donderdag, 12 september 2024 om 12:00
china heeft 378000 ai patenten groeit sneller dan wereldgemiddelde
De geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China duiken op in de strijd om de beste kunstmatige intelligentie (AI) modellen te ontwikkelen. Het land dat de beschikking heeft over de beste AI kan namelijk van aanzienlijke voordelen genieten, zoals een enorme economische groei en strategische macht. Kai-Fu Lee, de oprichter van het AI-bedrijf 01.AI en voormalig hoofd van Google China, deed onderzoek naar hoe de AI race tussen de twee grootmachten ervoor staat. Hij concludeerde dat Chinese AI modellen 6 tot 9 maanden achterlopen op hun Amerikaanse tegenhangers.
Hoewel Amerika nog even van de voorsprong kan genieten, verwacht Lee dat dit niet lang meer zal duren. Zo voorspelt hij dat AI applicaties in China veel sneller zullen groeien dan in de VS en verwacht hij dat de explosieve groei van AI apps al begin volgend jaar zichtbaar zal zijn. Lee is daarnaast van mening dat China op termijn de beste AI apps ter wereld zal ontwikkelen.

De toekomst van AI

Het kan nog even duren voordat AI grote stappen gaat maken die voor de mens xx zijn. Zo schat Lee dat het nog vijf tot acht jaar kan duren voordat generatieve AI toepassingen een nieuw niveau bereiken. In deze toekomstvisie voorziet de voormalig Google medewerker dat dit zou kunnen leiden tot de creatie van een "super-app" die meerdere functies kan uitvoeren. Hiervoor zouden nieuwe, geavanceerde apparaten nodig zijn die altijd aan staan en luisteren.

Nieuwe beleidsmaatregelen

Om stappen te maken in de AI race heeft de Chinese regering diverse sinds begin 2024 verschillende maatregelen genomen. Zo publiceerde in januari het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie een richtlijn gericht op de ontwikkeling van geavanceerde industrieën, waaronder AI. Daarnaast lanceerde het Ministerie van Onderwijs in maart een nationale AI campagne om leraren en studenten beter voor te bereiden op de integratie van AI in het onderwijs.