Amsterdams AI-bedrijf CuspAI haalt $30 miljoen binnen

Nieuws
woensdag, 19 juni 2024 om 14:58
nederland
Het Amsterdamse AI-bedrijf CuspAI heeft 30 miljoen dollar aan startkapitaal opgehaald om met kunstmatige intelligentie (AI) onderzoek te doen naar nieuwe materialen die broeikasgassen kunnen tegengaan. Het bedrijf gaat hierbij samenwerken met Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. CuspAI is opgericht door Max Welling, een computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die gespecialiseerd is in AI.
CuspAI zal AI inzetten om materialen te ontwerpen die broeikasgassen kunnen binden en opslaan. Volgens Welling is deze technologie nieuw en kan het ontwerpproces dankzij AI sterk versneld worden. Deskundigen voorspellen dat deze sector tegen 2050 meer dan 4 biljoen dollar waard zal zijn, mede door de toenemende vraag naar energie en de verplichtingen van grote bedrijven om hun CO2-uitstoot te compenseren.
Meta zal data en rekenkracht beschikbaar stellen aan CuspAI en wil door deze samenwerking bijdragen aan open wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe materialen. Yann LeCun, hoofd AI bij Meta, benadrukt de urgentie van betaalbare koolstofopvang en gelooft dat CuspAI een uitstekende positie heeft om dit probleem met behulp van AI op te lossen.

Blijf op de hoogte met onze AI Wereld App!

Met de AI Wereld app volg je alle ontwikkelingen in AI.

CuspAI heeft een sterke adviesraad weten te vormen met grote namen zoals Geoffrey Hinton, een van de grondleggers van AI. Hinton, die vorig jaar onverwachts opstapte bij Google vanwege zorgen over de risico's van AI, kent Welling goed, aangezien Welling drie jaar bij hem heeft gestudeerd.
De investering van 30 miljoen dollar komt van Amerikaanse en Europese durfinvesteerders. CuspAI zal gevestigd zijn op het Science Park in Amsterdam. Welling benadrukt dat de investeerders resultaten willen zien en dat CuspAI geen goed doel is, maar een commercieel bedrijf dat pas verschil kan maken als het succesvol is.

Populair nieuws

Laatste reacties