Apple en Nvidia overwegen strategische investering in OpenAI

Nieuws
door Thomas
zondag, 01 september 2024 om 12:00
ai audit finance kpmg
Apple en Nvidia zijn volgens geruchten in gesprek om te investeren in OpenAI, het toonaangevende bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT. De investering zou deel uitmaken van een nieuwe financieringsronde die de waarde van OpenAI boven de $100 miljard zou brengen. De ronde wordt geleid door Thrive Capital, en ook Microsoft, een bestaande investeerder, zal naar verwachting deelnemen.
Zowel Apple als Nvidia hebben al een sterke samenwerking met OpenAI. Nvidia levert de krachtige chips die essentieel zijn voor de werking van AI modellen zoals ChatGPT, terwijl Apple de technologie van OpenAI integreert in zijn eigen systemen, zoals een verbeterde versie van Siri en andere AI functies.

Ongebruikelijke zet van Apple

De overweging van Apple om te investeren in OpenAI is een strategische stap om toegang te behouden tot de geavanceerde AI technologie die OpenAI ontwikkelt. Voor Apple is het een unieke stap aangezien het bedrijf doorgaans terughoudend is met investeringen in startups.

Nvidia’s bredere AI investeringen

Voor Nvidia past de potentiële investering in OpenAI binnen een bredere strategie van investeren in veelbelovende AI-bedrijven. Nvidia heeft de afgelopen jaren zijn investeringsactiviteiten uitgebreid met bedrijven die actief zijn in AI, zoals Inflection AI en Databricks, waarmee het zijn positie als toonaangevende leverancier van AI-hardware verder versterkt.

Nvidia realiseert recordomzet

Voorlopig gaat het Nvidia voor de wind. Zo heeft het bedrijf een recordomzet van $30 miljard behaald in het afgelopen kwartaal, wat 122% hoger is dan dezelfde periode vorig jaar en boven de verwachting van $28,7 miljard ligt. Opvallend genoeg daalde de aandelenkoers van het bedrijf met 6% in de nabeurshandel, ondanks de sterke cijfers.
Beleggers lijken hogere verwachtingen te hebben gehad, wat leidde tot teleurstelling over de groeivertraging. Daarnaast zorgen productieproblemen met Nvidia's volgende generatie chips, genaamd Blackwell, voor onzekerheid. Deze vertragingen beïnvloeden de toekomstige winstverwachtingen, wat bijdraagt aan de negatieve marktreactie.

Populair nieuws